Debrecen
2024-03-15

Elindul a fiatalok támogatott lakhatási programja, a Főnix Lakásprogram

Magyarországon egyedülálló - Főnix Lakásprogram néven - új, kimondottan a debreceni fiatalokat támogató bérlakásprogramot indít Debrecen városa. A részletekről 2024. március 14-én sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László polgármester, Balogh Károly a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei elnöke és Szabó Péter Schaeffler Debrecen Kft ügyvezetője.

Papp László polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt tíz év rendkívül intenzív gazdaságfejlesztésének köszönhetően több milliárd euró működő tőke érkezett a városba és több ezer munkahely jött létre Debrecenben. Ezt a teljesítményt pedig nemzetközi szinten is elismerik. 

Emlékeztetett, a rendszerváltás óta nem dolgoztak még annyian Debrecenben, mint most. A Debrecenben működő nagyvállalatok számának emelkedésével a város bevételei is szemmel látható mértékben nőttek, hiszen tíz év alatt háromszorosára nőttek a város adóbevételei. A munkahelyteremtő beruházások pedig lakossági oldalról nézve is számos pozitív hozadékkal járnak, hiszen egyre több forrást tudnak visszaforgatni olyan intézkedésekre, amelyek a debreceni polgárok életét könnyítik meg.

A városvezető azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés óriási lehetőség, de egyben számos kihívást is tartogat. Ezek közül az egyik legkomolyabb a debreceni lakáspiacon zajló folyamatok. Nem egyedülálló debreceni jelenség az ingatlanárak és bérleti díjak emelkedése, hiszen több országos, nemzetközi hatás is befolyásolja az ingatlanpiacot. Az elmúlt öt évben számos nehézség – mint a koronavírus-járvány, a háború, az energiaár robbanás és a magas banki kamatkörnyezet – egyáltalán nem kedveztek a lakásépítési, ingatlanfejlesztési beruházásoknak. Látható azonban, hogy ezek a természetes folyamatok (és hatásuk) Debrecenben kiegészültek a helyi gazdasági növekedés következményeivel, így a lakásárak és az albérleti árak is jelentősen növekedtek.

Mint azt Papp László elmondta, hogy a debreceni városvezetés érzékenyen áll a városban zajló folyamatokhoz, ezért programszerűen igyekeznek kezelni minden olyan kihívást, amely a várost összességében érinti. Most pedig látva, hogy a makrogazdasági környezet – reálbérek növekedése, ezzel együtt a kamatok csökkenése – kezd rendeződni, így elérkezettnek látta az időt az Önkormányzat, hogy érdemes legyen a lakáspiaci folyamatokba is beavatkozni.

Papp László bejelentette, hogy Főnix Lakásprogram néven új, kimondottan 35 év alatti debreceni, vagy a városban dolgozó magyar állampolgárságú fiatalokat támogató bérlakásprogramot indítanak.

Ez egy Magyarországon egyedülálló bérlakásprogram, mert önkormányzati kezdeményezésre be kívánjuk vonni, érdekeltté akarjuk tenni az ingatlanfejlesztőket, és a debreceni vállalkozásokat, munkáltatókat is. A program célja, hogy a fiatal debreceni munkavállalók az agglomerációs kivándorlás helyett a városban maradjanak, így számukra megfizethető, alacsony fenntartású, magas energiahatékonyságú ingatlanokat biztosítsunk annak érdekében, hogy nyugodtan tervezhessék életüket, karrierjüket Debrecenben.

A polgármester elmondta az Önkormányzat célja, hogy 200 darab olyan lakást biztosítson a fiatal munkavállalóknak és adott esetben családjuknak, amelyek előre meghatározott műszaki tartalommal bírnak. Ennek érdekében az Önkormányzat oldaláról a projektkoordináló Cívis Ház Zrt. mérné fel már idén egy pályázat keretében a lehetséges ingatlanállományt. Az ingatlanfejlesztők pályázhatnak olyan új lakásokkal, amelyek maximum 50 négyzetméteresek lesznek. Emellett fel vannak szerelve konyhabútorral, valamint fürdőszobai szaniterrel is.

A munkáltatói oldalon pedig egy együttműködési megállapodás keretében tudjuk biztosítani a lakásokat a Debrecenben dolgozó fiataloknak. 

Papp László a részletekről azt hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat emellett azt vállalja, hogy a piaci bérleti díj harmadát biztosítja a programban részt vevő fiatalok számára. A bérleti díj fennmaradó része pedig a munkáltató és a bérlő oldalán jelenik meg, főszabály szerint szintén egyharmad-egyharmad arányban. A bérleti időszak öt év időtartamra történne, amelyet követően a fiataloknak lehetőségük lenne, hogy ezt követően saját lábra állva tudjanak saját ingatlanhoz jutni.

Azok pályázhatnak majd, akik: 

  • a bérleménybe való bejelentkezés által debreceni bejelentett állandó lakóhellyel, 
  • valamint Debrecenben működő vállalkozással határozatlan idejű munkajogviszonnyal rendelkező, 
  • 35 év alatti, 
  • magyar állampolgárságú személyek, 
  • és nem rendelkeznek Debrecenben beköltözhető lakás tulajdonjogával.

A program az idei év előkészületeit követően 2025-ben indul.

Szabó Péter a Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője arra biztatta a cégeket, hogy csatlakozzanak a programhoz, hiszen egy komplett életpályát lehet kínálni a fiataloknak, ugyanis a szakképzésben részt vevők kiváló képzése mellett magas szintű egyetemi tanulmányokat lehet végezni, így pedig nem csak a munkavállaló fiatalok, hanem a cégek is nyertesei lesznek a programnak. Hangsúlyozta: ez is egy olyan kezdeményezés, aminek Debrecenből kellett kiindulnia, látva az elmúlt évek fejlődését. Hozzátette: nem tapasztalt még olyan kezdeményezést az országban, ahol az önkormányzat ilyen támogatást indított volna.

Balogh Károly a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei elnöke elmondta, hogy a VOSZ a kkv szektor támogatását előtérbe helyezve ernyőszervezetként csatlakozna a programhoz, így a kis és középvállalkozások részére több tíz lakás bérletét jegyezné elő a szervezet.

 

Mindent kivisznek a jégre

Kerkez Milos

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek