Debrecen
2023-11-29

Debrecen elindul az Európa Zöld Fővárosa címért!

Debrecen a Zöld Őrváros címmel rendeztek konferenciát a Csokonai Fórumban 2023. november 28-án, amely fontos bejelentéssel zárult.

Papp László polgármester köszöntő beszédében arról szólt, hogy a klímaváltozás minket sem kímél, viszont birtokában vagyunk annak a tudásnak és azoknak a technológiai vívmányoknak, amelyekkel a mi generációnk igenis tehet azért, hogy enyhítsük a szélsőségek okozta káros hatásokat, és talán meg is előzzük azokat.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos olyan fejlesztést, beruházást valósítottak meg, amelyek mindegyike hozzájárult ahhoz, hogy: fejlődjünk, de egyúttal óvjuk Debrecen környezetét, természeti kincseit.

– Ma Debrecen olyan város, amely globálisan és lokálisan is meghatározó szereplője a zöld átállásnak. Városunk a világgazdaságra is hatással van az itt zajló beruházásoknak köszönhetően, ezzel együtt Európában és ezáltal globálisan is kiemelkedő szerep jut számunkra a közlekedés zöld átállásában, kiemelkedő szerep jut számunkra a 21. század egyik legfontosabb kihívásának megoldásában, a zöld energia tárolásában. A zöld energia ugyanis, hogy fenntarthatóan és hatékonyan tudjuk használni, nincs energiatárolás nélkül – hangsúlyozta a városvezető. Kiemelte, ma nincs Magyarországon olyan város, amelyik a környezet védelméért, a fenntarthatóságért, tiszta környezetért annyit tett volna, mint területeinket, naperőműveket hozunk létre, a városi közösségi közlekedést elektromos hajtásúra állítjuk át, intézményeinket energiahatékonysági felújításokkal tesszük fenntarthatóbbakká – sorolta.

– A természetünkre közös örökségünkként tekintünk, ez pedig feladattal jár: legalább olyan, de inkább még jobb állapotban kell örökül hagynunk nekünk is gyermekeinkre, unokáinkra, mint ahogyan mi megkaptuk azt – húzta alá. Hozzátette, az egyes intézkedések mit sem érnének azonban, ha nem sikerült volna egy mozgalmat, egy összetartó közösséget kialakítani lelkes, otthonukat szerető, a környezetvédelem ügyében elkötelezett debreceniek jóvoltából: ez pedig a Future of Debrecen.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról szólt, hogy az a város, amely zöld őrváros lesz, annak egyik alapvető szegmense egészen biztosan a víz. Mint mondta, Debrecen egy magasan fekvő terület, amelynek a vízgazdálkodása sokkal inkább függ lokális vízgyűjtőktől, mint nagy folyami vízgyűjtőktől. A Civaqua-programról szólva elmondta, hogy a fejlesztés a ’80-as években indult, viszont több mint huszonöt évig kellett várni azzal, amíg  mai napon a Tisza vize elérte Debrecent.

A konferencia ezt követően Dr. Dévai György professor emeritus történeti áttekintésével, és Dr. Aradi Csaba  a Future of Debrecen ökológus szakértőjének előadásával folytatódott.

Ezután egy pódiumbeszélgetés zajlott le, mely egyben a JövőMűhely első kerekasztal beszélgetése volt. A beszélgetés témája: Mit teszünk a debreceniekért? Ennek keretében Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Lengyel Szabolcs a Biodiverzitási, Vízgazdálkodási és Klímaváltozási Koordinációs Kutatóközpont tudományos főtanácsadója, Dr. Grigorszky István a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának Hidrobiológiai Tanszék vezetője, valamint Kóthay László vízépítő mérnök, volt vízügyi szakállamtitkár osztotta meg a gondolatait.

A Future of Debrecen, a Vosz (Vállalkozók Országos Szövetsége) és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös kezdeményezése az összefogás és a közös gondolkodás jegyében született mg. A JövőMűhely célja átbeszélni Debrecen aktuális ügyeit, kibeszélni a debrecenieket leginkább foglalkoztató témákat, utat és megoldásokat bemutatni. Így az első JövőMűhely számára nincs megfelelőbb téma, mint a Civaqua-program.

Rövid szünetet követően Prof. Dr. Kéki Sándor a Debrecen Környezeti Ellenőrző Rendszer kidolgozásáért felelős munkacsoport elnökségének tagja, szakmai vezetőhelyettese úgy fogalmazott, hogy a tudományt állították a debreceniek szolgálatába a Környezeti Monitoring Rendszer kidolgozásakor. A nemzetközi szinten elismert professzor munkatársaival közösen megalkották a Környezeti Monitoring Rendszer tudományos alappilléreit, melyet hamarosan bemutatnak a debreceni polgároknak.

Kéki Sándor hozzátette, hogy a Környezeti Monitoring Rendszer célja a debreceni polgárok életminőségét meghatározó biológiai sokféleség bemutatása, nyomon követése. “A Környezeti Monitoring Rendszer ellenőrizni fogja a város egész területén a víznek, a levegőnek, a talajnak és a biodiverzitásnak az állapotát, változásait. Mérni tudjuk például, hogy a fásítási program és a Civaqua hatására milyen mértékben javul a város levegője, milyen biológiai javulást eredményez a víz jelenléte.”

Kiemelte, a Környezeti Monitoring Rendszer valójában egy ellenőrző rendszer, amely meg tudja különböztetni az ipari és a lakossági eredetű károsanyag kibocsátásokat. Ez garantálja a debreceniek biztonságát!

A következő előadó Prof. Dr. Szűcs István a Debrecen Környezetvédelmi Program munkacsoport szakmai vezetője arról beszélt, hogy 2019-ben Debrecen új környezetpolitikát hirdetett meg. Megalakították a Zöld munkacsoportot és a város vezetőivel akkor kezdték el Debrecen hosszútávú környezetvédelmi programját megalkotni és megvalósítani. Ez vezetett a “Future of Debrecen" mozgalom életre hívásához. “Nem az íróasztalnak-fióknak dolgozunk, hanem a cselekvő környezetvédelemben hiszünk: ennek zászlóshajója a Civaqua program.”

Szűcs István aláhúzta, a Debreceni Egyetem és a város közösen készíti Debrecen Környezetvédelmi Programját, amelynek megalkotásán debreceni professzorok dolgoznak együtt a Zöld Munkacsoport tagjaival. A tudás ennek eredményeként Debrecenben hasznosul.

A Program megalkotása során úgy látják, hogy Debrecen zöld ügyekben szilárd alapon áll, és hosszútávú tervekkel rendelkezik. 

Ezt követően a program megalkotóinak nevében azt javasolta Papp László polgármesternek, hogy Debrecen pályázzon az “Európa Zöld Fővárosa” címre, amelynek a Környezetvédelmi Program legyen az alapdokumentuma.

Szűcs István azzal a gondolattal zárta előadását, hogy “Debrecen legyen egy olyan város, ami zöld város, ahol a helyi tudásra támaszkodva fejlődünk és garantáljuk a debreceniek egészségét, biztonságát és jólétét!”

Balázs Ákos alpolgármester a konferencia zárásaként elmondta: Debrecen zöld őrváros és a jövő zöld városa is! A város célja egy egészséges és zöld város építése, hogy gyermekeinknek egy fejlődő, biztonságos és zöld Cívisvárost adjunk át!

Az alpolgármester kiemelte, hogy a város lakói büszkék a cívis identitásra, és annak hagyományaira. Ennek a folyamatnak fontos része, hogy úgy érje el a város a céljait, hogy közben a fenntarthatósági és zöld szempontokat érvényre juttatják az élet minden területén. Természetvédelem tekintetében a Civaqua, a mobilitás terültén a zöld energiával hajtott elektromos buszok, gazdasági téren pedig a zöld ipar és zöldenergia-tárolás jelentik a megoldást.

Balázs Ákos hozzátette, Debrecen a történelem során több alkalommal is bizonyította, hogy őrvárosként vigyáz fontos nemzeti és városi értékeire és a város polgáraira. Minden korszakban támaszkodik a helyben lévő tudásra és a magas fokú együttműködési képességre, ugyanis ezek a város alaptörvényei!

A Civaqua- programmal kapcsolatban kiemelte, hogy a beruházás annak a jelképe, hogy Debrecenben az álmok valóra válnak. A városvezetés zöld szemlélete örökölt, hiszen generációk adják át egymásnak.

Balázs Ákos kijelentette: “A mi zöld politikánk nem ideológiai és nem párt alapon áll. Nekünk Debrecen az első!”

Innovatív HR – Kihívások a XXI. században

Először a Nature-ben a DE Fogorvostudományi Kar munkatársai

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek