Debrecen
2023-11-27

A mi kortárs gyűjteményünk 2.0

Milyen múzeumot kívánnak maguknak az adott város lakói? Mi szól az ő városukról és közösségeikről, az ezek között fennálló, identitásukat is nagyban meghatározó kapcsolatról? Mi a múzeumok szerepének jelene és jövője? Milyen viszony fűzi saját városukhoz az ott élőket?

Kiknek szól és kikért működik egy múzeumi intézmény? Mely közösségek kapnak belépési és megmutatkozási lehetőséget, és mennyire szólítja meg őket egy adott kiállítás? Mennyire lehet egy kiállítótér, vagy épp az abban helyet kapó (mű)alkotások elrendezése demokratikus?

Milyen múzeumot kívánnak maguknak az adott város lakói? Mi szól az ő városukról és közösségeikről, az ezek között fennálló, identitásukat is nagyban meghatározó kapcsolatról? Mi a múzeumok szerepének jelene és jövője? Milyen viszony fűzi saját városukhoz az ott élőket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tematizáltunk a MODEM és Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében megvalósuló projektünk jelenlegi állomásán is, amelynek itt látható (mű)tárgyegyüttese a debreceniség kulturális- és személyes (identitás)mintázatai köré szerveződik.

A kooperáció keretében a két múzeum gyűjteményéből kiindulva olyan részvételi és bevonódáson alapuló kiállítások kapnak helyet mindkét intézményben, amelyeket eltérő lokális közösségek múzeumpedagógusokkal, kurátorokkal, művészetpedagógusokkal és közvetítőkkel hoztak létre. A projekt célja a kiállításon keresztül lehetőséget teremteni helyi közösségek megmutatkozásának, hogy megfogalmazhassák és elmondhassák, mi fontos számukra egy múzeumban és a városukban.

Módszertani alapelv volt, hogy a folyamat során a lehetőségeinkhez mérten kritikai szemszögből fedjük fel a helyi közösségek problémáit, és igyekezzünk megválaszolni az intézmények szerepvállalásának kérdéskörét is az adott (mikro- és makro)társadalmi kontextusban.

A MODEM-ben két debreceni közösség vett részt a projektben, munkáikat két egymás követő kiállításon mutatjuk be. A mostani tárlat a Debreceni Egyetemmel együttműködésben jött létre egy szabadon válaszható kurzus keretén belül. A félév során elsődlegesen különböző intézménykritikai művészeti projekteket ismertünk meg, illetve arról beszélgettünk a hallgatókkal, hogy hogyan kapcsolódnak Debrecenhez, milyen szerepet játszik  az identitásukban a város. Végezetül a számunkra fontos szempontok alapján kiválasztottunk három művet a gyűjteményből, és a művészekkel közösen átbeszéltük az adott alkotások háttértörténetét, valamint lehetséges értelemezéseiket. A kiállítás központi eleme egy stilizált Debrecen térkép, amelyen jelölve vannak a hallgatók által válaszott tárgyak lelőhelyei.

A projektben résztvevő hallgatók: Csige Cintia / Faitli Zoltán / Gajdos Boglárka / Györgyi Kata / Hartyányi Panna / Kegyes Lilla / Kiss Tamás / Kosina Dávid / Kulcsár Kevin / Papp Violetta / Toronyi Réka / Váncsa Zsófia

Kurátor: Don Tamás

Feltűnő tárgyak

2023. nov. 26. - 2024. febr. 11.

A mi kortárs gyűjteményünk 2.0

Öt év után újra lesz Rockmaraton

Bemutatták a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia oktatási programját

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek