Debrecen
2023-10-06

Október: az emlőrák elleni küzdelem hónapja Debrecenben is

Az október minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja. Debrecenben több programot is szerveznek ebben az időszakban, hogy minden korosztály figyelmét felhívják a szűrővizsgálatok fontosságára. A kampány keretében tartották meg DMJV Család- és Gyermekjóléti Központjában október 6-án a Tégy ma a holnapodért! Együtt a rák ellen Debrecenben elnevezésű rendezvényt is.

Az esemény fővédnöke, Széles Diána arról beszélt, hogy az egész hónapos kampány legfontosabb célja a figyelemfelhívás. „A mellrák korai stádiumban gyógyítható” – emelte ki az alpolgármester, hozzátette, hogy ez nem csak az idősebb korosztályt, hanem a fiatalabbakat is ugyanúgy érintő probléma. A szűrővizsgálatok részvételi aránya országos szinten általában 40% körül mozog, míg Debrecenben ez a szám jóval magasabb, bőven 60% felett van, ám ettől függetlenül továbbra is fontos hangsúlyozni a 45-65 éves korosztályba tartozó nőknek egyrészt a mammográfiai szűrővizsgálatokat, másrészt a rendszeres önvizsgálatot. „Az önvizsgálat minden hónapban csupán 5 percet vesz igénybe”, de annál nagyobb jelentőséggel bír – szögezte le Széles Diána.

„Sajnos egyre hamarabb tapasztalunk emlőrákos megbetegedéseket nagyon fiatal korosztályban, a huszonéveseknél”, ezért szeretnének minél hamarabb kapcsolatba kerülni velük és felhívni a figyelmüket arra, hogy igenis lehet tenni az emlőrák ellen – folytatta gondolatait az alpolgármester. A legnagyobb hangsúly az életmódon van és az önmagunkra való odafigyelés mellett nagyon fontos a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és a káros szenvedélyek kerülése. „Ez az időszak nagyon sűrű az emlőcentrumban”, de nem csak a fiataloknál figyelhető meg nagyobb aktivitás, hiszen „ilyenkor mindenkinek eszébe jut, hogy szűrővizsgálatra kell menni” és pontosan ezért azt látjuk, hogy van eredménye a figyelemfelhívásnak – tette hozzá Széles Diána.

A Tégy ma a holnapodért! Együtt a rák ellen Debrecenben elnevezésű rendezvény a Holnapom Egyesület szervezésében valósult meg. Az alpolgármester, aki az esemény fővédnöke is egyben, ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy több olyan önkéntes is van ebben az egyesületben, „akik önmaguk is mellráktúlélők” és ezért lelki támogatást is tudnak nyújtani azoknak, akiknél most diagnosztizálták a betegséget. Emellett pedig több programmal is készül a város ebben a hónapban: október 9-én lesz egy Rákellenes Liga által tervezett séta, illetve a Szent Anna utcai egészségmegőrzési centrumban „ezt az időszakot a mellrák elleni küzdelem hónapjának tekintjük és ott is rendszeresen fogunk foglalkozni a témával” – zárta gondolatait Széles Diána.

A rendezvényen Bánfi Ildikó, a Holnapom Egyesület elnöke kiemelte, hogy „azért fontos szűrővizsgálatokra járni és rendszeresen önvizsgálatot végezni, mert így idejekorán fel tudjuk ismerni, ha baj van és ilyen esetben a mellrák gyógyítható betegség”.

„Akinek fiatalabb korában mellrákkal megbetegedett az édesanyja, annak már jóval korábban el kell kezdenie szűrővizsgálatokra járni és önvizsgálatot végezni”, hogy a változásokat időben észlelhesse – emelte ki Bánfi Ildikó.

Néderlandisztikai konferencia a DE-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek