Debrecen
2023-09-06

Közlekedésfejlesztések Józsán

Folytatódik a közlekedésfejlesztési program Józsán. A mai napon a Harmat utca teljes hosszúságában elindult a nagyfelületű aszfaltozás. A Debrecen 2030 program több józsai fejlesztést tartalmaz, amelyek támogatásáról döntött nemrég a kormányzat, így nagyon fontos úthálózati fejlesztések valósulhatnak meg hamarosan, első lépésként a tervezés elindításával.

A Józsa településrészt célzó fejlesztések három fontos területre fókuszálnak. Ezek az oktatás, a környezetvédelem és a közlekedés.

„Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy Debrecen és Józsa 2x2 sávon kapcsolódjon egymáshoz” – mondta Papp László polgármester. A közbeszerzési értesítő megjelenése fontos mérföldkő abban a tekintetben, hogy a kivitelezés tervezése hamarosan elkezdődhessen. Ennek keretében a Debrecen-Józsa északi tehermentesítő út (az M35-ös autópálya és a 35. számú főút között), valamint a 35. számú főút Debrecen-Józsa és a 354. számú főút közötti szakasz 2x2 sávra történő fejlesztésének kiviteli tervezése történik meg.

A D2030 program keretében folytatódnak városszerte a nagyfelületű útjavítási munkálatok. Ezek elsődleges célja az elöregedett és tönkrement aszfaltburkolatok kicserélése és szükséges esetben az útpálya-szerkezet javítása a közlekedés biztonságának érdekében. Összesen mintegy félmilliárd forint értékű forrást biztosított az önkormányzat az elmúlt négy évben Józsa településrész úthálózatának fejlesztésére: nagyfelületű aszfaltozásra és útépítésre.

Józsa városrészben a nagyfelületű aszfaltozás a Függetlenség utca második üteme után a Harmat utcában is megkezdődik, megújul a 35. sz. főút és Sillye Gábor utca közötti teljes útszakasz. A Harmat utca jelentős gépjárműforgalmat bonyolít le, és a DKV Zrt. működtetésében álló tömegközlekedési járatok is közlekednek rajta, így az erős forgalmi terhelés miatt szükségessé vált az útszakasz felújítása.

A munkálatok padkanyeséssel, a vízelvezető árkok rendbetételével és aszfaltréteg-marással, alsó aszfaltréteg-terítéssel kezdődnek, majd peronfelújítás és az aszfaltozás következik. A beruházás 2023. szeptember 06-án, szerdán a reggeli csúcsidőszakot követően kezdődött. Az útjavítás az időjárási körülmények függvényében várhatóan október végére készül el. A kivitelező mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb visszaadhassák a területet a forgalom számára. A kivitelezés során mintegy 730 méter útburkolat és 4380 m2 útfelület újul meg.

Józsa településen a 2019-ben elkezdődött önkormányzati ciklusban közel 2400 méternyi útszakasz újult meg, mintegy 287 millió Ft értékben. A Sillye Gábor utca 2. üteme, a Barakonyi utca, a Rózsástelep utca I. üteme, az Alsójózsai út egy része, a Függetlenség utca I. és II. üteme után most indul a Harmat utcán is a nagyfelületű aszfaltozás, ennek költsége bruttó 105 millió Ft.

A felsoroltakon túl szilárd útburkolatot kapott 6 utca, több mint 800 méteren, közel 123 millió Ft értékben. Az érintett utcák a Gönczy Pál utca (II. ütem) a Szőlőhegy utca, a Csapszék utca, a Vashámor utca és a Barakonyi utca. Józsa specifikus településrésze Debrecennek. Jelenleg egyetlenegy beközlekedési pont van Debrecen irányába, a 35-ös számú főút, 2x1 forgalmi sávval.

Balázs Ákos elmondta, hogy egy stratégia mentén dolgoznak, szeretnék a forgalmat szétosztani és minél több útvonalat felkínálni a józsaiak számára, mivel a Böszörményi út befogadó képessége is korlátozott. Az alpolgármester rámutatott: a józsai családok napi szinten utaznak Debrecenbe, így különösen fontos, hogy javítsák a közlekedési feltételeket, legyen szó autós, kerékpáros vagy közösségi közlekedésről.
Örvendetes, hogy a kormányzati támogatások lehetővé teszik a stratégia megvalósításának első lépéseit. Így elkészülhet kiviteli terv szinten a 35-ös út 2x2 sáv, és a Józsa északi-elkerülő út terve, ami összeköti Alsójózsát, a 35-ös utat és az autópálya felhajtót. Valamint a Böszörményi utat tehermentesítő Domokos Márton út kikötése a 354-es elkerülő úthoz egy új csomópont kialakításával. Ez utóbbinak már a kivitelezés költségét is biztosítja a kormányzat. 

A kormányzati támogatási csomag része a 35. számú főút Debrecen-Józsa és a 354. számú főút közötti szakasz 2x2 sávra történő fejlesztése, melynek teljes költsége 8,2 milliárd Ft, ebből a tervezés 325 M Ft. Ezzel régi vágya teljesülhet a józsaiaknak. A csomag másik eleme a Debrecen-Józsa északi tehermentesítő út (M35 autópálya-35. számú főút között) teljes költsége közel 7 milliárd Ft, melyből a tervezés kb. 350 MFt ból valósulhat meg.

Az alpolgármester tájékoztatott arról is, hogy folytatják az útfejlesztési programot, amely keretében a további földutakat kaphatnak aszfaltburkolattal. A tervezesre vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul. A következő tervezési időszakban a Jósa Miklós utca 165 méteren, az Északi sor és Vashámor utca 220 méteren, a Platán utca 640 méteren kaphat új útburkolatot, amelyhez csapadékvíz-elvezetés és közműépítések is kapcsolódnak.

V. Nagy Táncválasztó Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek