Debrecen
2023-08-03

Újabb utódját neveli a Zoo Debrecen dél-afrikai sülpárja

Idén már második alkalommal szolgálhat örömhírrel a Zoo Debrecen hazánk egyetlen dél-afrikai sülcsaládjának háza tájáról, miután nőstényük nemrég újabb egészséges utódnak adott életet. Az egyelőre ismeretlen nemű apróság még néhány hónapig biztosan a sülcsalád kulisszák mögötti búvójában élvezi majd tapasztalt anyja gondoskodását, mielőtt a látogatók is megtekinthetik majd.

Szülei Debrecenben találkoztak először egymással 2021 nyarán, a jelek szerint azonban teljes mértékben otthonra találtak a Nagyerdő fái alatt, hiszen azóta már három almot sikeresen felneveltek.

A dél-afrikai sül (Hystrix africaeaustralis) a kontinens déli szavannáin és erdőiben őshonos. Afrika legnagyobb termetű rágcsálójaként főleg növényi részeket fogyaszt, de látták már csontokon és állati tetemeken rágódni is. Mivel az ember művelte területekre merészkedve a haszonnövényeket is megdézsmálja, sok helyen kártevőként tartják számon. Éjszaka aktív, és bár tápláléka után egyedül kutat, szigorúan monogám párokban él. A hím és a nőstény együtt védi szagnyomokkal megjelölt területét, és utódaikat is közösen nevelik fel. Veszély esetén először dobbantással, szisszenéssel, üreges végű farkának csörgetésével és hegyes tüskéinek felmeresztésével figyelmeztet, majd hamar ellentámadásba lendül és tüskékkel borított hátával vagy oldalával előre ront támadójának.

Helyenként túlzott mértékű vadászata miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

 

Sötétség

Pályaorientációs és önismereti napokat szervez az Iparkamara

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek