Debrecen
2023-07-26

Nagyfelületű útjavítás a Monostorpályi úton

Nagyfelületű útjavítási munka kezdődött a debreceni Monostorpályi út külső szakaszán. A beruházásról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere és Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő 2023. július 25-én.

Amint azt Papp László elmondta, a város önkormányzata éves költségvetéseinek fókuszában  2016-17-től kezdődően a nagy beruházások, fejlesztések mellett a közlekedésfejlesztési elemek állnak. Az idei költségvetés elfogadásakor is az az ígéret hangzott el, hogy a város nagy volumenben, jelentős ütemben folytatja az útépítési, útjavítási munkálatokat. Az erre az évre tervezett három ütem kapcsán Debrecen összesen körülbelül 2 milliárd forintot fordít elöregedett aszfaltburkolattal rendelkező útjai fejlesztésére, felújítására, illetve részben új utak építésére. 

A nagy felületű útjavítások első üteme nagyrészt befejeződött, illetve befejezéséhez közeledik ezzel a munkával. Kisebb munkálatok zajlanak még az északi városrészben a Nagyerdei körúton, s a tevékenység hangsúlya most áthelyeződött a déli városrészbe. A Monostorpályi út az egyik legnagyobb forgalmú – részben ipari, részben lakóterületeket kiszolgáló útja Debrecennek, ahol legutóbb 2005 körül volt nagyobb volumenű fejlesztés. Ekkor a Monostorpályi utat a Cseresznye utcáig újították fel. Most a Cseresznye utcától a Pacikert utcai autóbusz-fordulóig tartó több mint 700 méter hosszú szakasz rekonstrukciójára kerül sor. Ahol erre szükség van, ott a teljes útszerkezetet is újjáépítik – az autóbuszforduló esetében például ez mindenképpen meg fog történni. A várhatóan 2023. augusztus 19-re befejeződő beruházás összköltsége bruttó 132,5 millió forint, amit teljes egészében saját forrásból fedez az önkormányzat.

Papp László az érintett útszakaszon járóktól és a környéken élőktől az esetlegesen komoly forgalmi akadályokkal is járó munkálatok idejére türelmet kért és balesetmentes közlekedést kívánt. Mint hangsúlyozta, ezt az átmeneti kellemetlenséget annak érdekében kell tolerálni, hogy ez az útszakasz, a déli városrész egyik legfontosabb közlekedési ütőere megújulhasson.

Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az elmúlt két hónapban immár a harmadik bejelentés történik ebben a városrészben valamilyen beruházás, munkavégzés kapcsán: megvalósult a Csárda út aszfaltozásának egy újabb szakasza, elindultak az aszfaltozatlan utaknak a karbantartási munkái, most pedig elindult a Monostorpályi út több mint 700 méteres szakaszának felújítása. Mindezek azt mutatják, hogy a város külső területeinek fejlesztésére is figyelmet fordít Debrecen önkormányzata. Mint elmondta, a Monostorpályi út most felújítandó része kapcsán nagyon sok lakossági észrevétel érkezett hozzá arról, hogy elsősorban az erre elhaladó nagyobb járművek miatt már nehezen elviselhető a zaj- és a rezgési terhelés. Komolay Szabolcs hangsúlyozta: biztos benne, hogy a rekonstrukciót követően ezek a panaszok megszűnnek. Ennek a közösségi közlekedést is lebonyolító gyűjtőútnak a megújítását ezen kívül az is indokolja, hogy az elmúlt években ennek a városrésznek a lakossága folyamatosan gyarapodik, új utcák jönnek létre, s ezzel összefüggésben a járművek száma, a forgalom is növekszik. A fejlesztés tehát minden tekintetben a városrészben lakók komfortérzetének növelését szolgálja.

Virágkarnevál

Megnövelték az élvonal létszámát

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek