Debrecen
2023-04-20

Ismét nyári táborok a Debreceni Szakképzési Centrumban

„Szuperhősök”, „Álmaim otthona”, „Debrecen, az élhető város” – ebből a három tematikából válogathatnak majd az általános iskolások a Debreceni Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyének táboraiban. Idén négy alkalmat hirdet a centrum, vagyis ebben az évben már csaknem 50 diák okosodhat majd az interaktív programokon.

A 10-14 éves lányok és fiúk játékos foglalkoztató feladatok során, a legmodernebb eszközökön keresztül nyerhetnek majd betekintést pl. a 3D nyomtatás vagy a lézervágás rejtelmeibe, emellett üzemlátogatás is szerepel majd a programok között.

A táborok különböző tematikákra épülnek, de mindegyiknek az a legfőbb célja, hogy a tanulók már kisiskolás korukban ismerkedhessenek a Debreceni Szakképzési Centrum szakmáival. A 10-14 éves fiatalok már gyermekkorban nemcsak fogékonyak a digitális világra, de kellő magabiztossággal tudnak már különböző szoftvereket is kezelni, ezeknek a képességeknek az előremozdításában is segíthetnek a DSZC napközis táborai, ahol játszva tanulhatnak a fiatalok.

A programok beharangozó sajtótájékoztatóján Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt, hogy Debreceni Szakképzési Centrum mindig elkötelezett abban, hogy a diákok jó döntést tudjanak hozni, hogy akik a szakképzést választják ne véletlenszerű, hanem tudatos jól felépített döntést tudjanak hozni. A kancellár úgy fogalmazott: „a pályaorientációt nem lehet elég korán kezdeni”, a gyerekeknek minél fiatalabb korban a szakképzéssel kapcsolatosan élményeket kell biztosítani, a Digitális Közösségi Alkotóműhely teret tud biztosítani a fiatalok számára a modern technológiával való találkozásra. Tirpák Zsolt kiemelte: a táborok ingyenesek, hogy minden gyermek hozzáférhessen a lehetőségekhez, és, hogy segíthesse szakmai gazdagodásukat, ezzel a DSZC csatlakozik Debrecen „gondoskodó város” szellemiségéhez. A táboroztatások hagyománya, hogy a tábori tér kiszélesedik a terem falai közül, és a diákok a vállalati partnerekhez is ellátogathatnak, ezt idén a DSZC - többek között - kiemelt stratégiai partnerével, a Vitesco Technologies Hungary Kft. közreműködésével valósítja meg. Ez a tábori elem a pályaorientáció fontos része, hogy az üzemi környezetet, gazdasági környezetet, a tudás hasznosulásának terét is megismerhessék a diákok.

A sajtótájékoztatón Rehó-Kovács Katalin, a Vitesco Technologies Hungary Kft. TMOD koordinátora felhívta a figyelmet, hogy a vállalat örömmel támogatja a Digitális Közösségi Alkotóműhely táborsorozatát és nyitja meg kapuit a lelkes általános iskolások előtt, hiszen ők a jövő szakemberei, jövő tehetségei. A Vitesco fontos stratégiai partnerséget ápol a DSZC-vel, kiemelt célként tekintve a megfelelő gyakorlati tudással felvértezett szakemberutánpótlás biztosítására. Rehó-Kovács Katalin elmondta, a Vitesco 2022 szeptemberében indította el a DSZC-vel közös duális képzését 28 mechatronikai technikussal, azóta pedig még további 10 szintén mechatronikai, illetve 10 elektrontechnikai technikus csatlakozott. Úgy fogalmazott, a műszaki szakmák tanulói iránt hatalmas a verseny a szakmák között, így nagyon szoros együttműködésben kell dolgoznia a szakképzésnek és a vállalatoknak, hogy a megfelelő tanulói létszámok biztosítva legyenek a duális képzésben. A táborozás jó alkalmat biztosít, hogy a gyerekek a látogatás során becsatlakozhassanak a valós ipari tevékenységebe, akiket játékos módon kalauzolnak végig a Vitesco szakemberei az okosgyárban, hogy aztán programozásban és robotgolyó akadálypályán próbálják ki ügyességüket, vagy, hogy VR szemüvegeken keresztül elmerüljenek a virtuális világban.

Gyöngyné Czene Ágnes, a Digitális Közösségi Alkotóműhely műhelymestere elmondta, nagy öröm látni, ahogy a résztvevő gyerekekből DSZC-s diákok válnak, hiszen már vannak olyan fiatalok, akik a tábor óta a DSZC valmelyik intézményét választották továbbtanulásuk helyszínéül. Egyre nagyobb az érdeklődés, úgy tapasztalják a 10-14 éves korosztályban lévők a legnyitottabbak, legfogékonyabbak ezekre a technológiákra, ezzel együtt pedig a szoftverkezelés elsajátítására. A tábor jó alkalom arra, hogy a megismerhessék a DSZC szakmáit, és ki is próbálhassák magukat egyes területeken. A sajtótájékoztatón a műhelymester ismertette a táborok tematikáit és időpontjait.

Tervezett táborok:

1. „Álmaim otthona 3D nyomtatással” tábor

Időpont: 2023. június 26-30

Időpont: 2023. július 17-21.

A tábor kulcsszavai: elképzeljük, megtervezzük, kinyomtatjuk, festjük, varrjuk, ragasztjuk. Itt a gyerekeknek lehetőségük lesz, hogy megvalósítsák kicsiben az elképzeléseiket, megtervezhetik milyen tárgyakkal rendeznék be a képzeletbeli otthonukat, a táborban ennek csak a képzelet szabhat csak határt.

2. „Szuperhősök – Digitális történetmesélés” tábor

Időpont: 2023. július 10-14.

A tábor lényege, hogy a résztvevő gyerekek elképzelhetik a saját szuperhőseiket, amelyeket a műhelymesterek segítségével megrajzolhatnak, szerkeszthetnek, majd lézervágóval kivágva életre kelthetnek. A feladatok elvégzése közben a gyerekek többféle kompetenciája is fejlődik: a digitális gépek, eszközök megismerésén túl, többek között a helyesírás, a matematikai és mértani ismeretek, a kreatív gondolkodás, a problémamegoldóképesség is játszva fejleszthetők.

3. „Debrecen, az élhető város” tábor

Időpont: 2023. augusztus 14-18.

Mit lát egy kis kamasz, hogyan képzeli el a várost, ahol él? Milyen épületek veszik körül, milyen közlekedésre készül a saját városában? – Ebben a táborban ez mind a gyerekek fantáziájára van bízva. A különböző szoftverek segítségével a táborban megtervezhetik a házakat, építhetnek utakat, kialakítják a város fontosabb pontjait, épületeit, felépítve a csoport elképzelt városát.

Tudnivalók:

  • a táborok ingyenesek
  • háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna) biztosított
  • az üzemlátogatásokról külön értesítés fognak kapni a szülők.
  • táboronként maximum 12 fő jelentkezésére van lehetőség
  • 10-14 éves korosztály számára ajánljuk

A foglalkozások minden nap 8-15 óráig tartanak, de 7.30-8.00-ig, délután pedig 15-16 óráig a Digitális Közösségi Alkotóműhely ügyeletet biztosít. A jelentkezés kizárólag a jelentkezési lap és szülői nyilatkozat beadásával érvényes. Ezek jövő héttől lesznek letölthetők a DSZC honlapjáról, a www.dszc.hu –ról, amelyeket kitöltés és aláírás után e-mailben szükséges visszajuttatni az alábbi címek egyikére.

Helyszín: Debreceni Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye

                 4024 Debrecen, Burgundia utca 3.

Bankó Csabi

Osváth Richárd harmadik a vk-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek