Belföld
2023-11-21

Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Közúton történő napi munkavégzésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat foglaljuk össze az alábbiakban.

Gyorsforgalmi utak

Az M0-s autóút
északi szektorán, a 11-es főúti végcsomópont felé, a Dunakeszi csomópontnál hídjavítási munkák folynak. A 72-es és a 73-as km között a belső sávot lezárták, a forgalom sávelhúzással a külső és a leálló sávon halad. 
- a déli szektorán, az M5-ös autópálya irányába, a 6-os főúti csomópontnál a rézsűt javítják. Az év végéig tartó munka során a 14-es km-nél a külső és a gyorsító sávot lezárták. Két sávon halad a forgalom, ami a reggeli csúcsban kevés, gyakran alakul ki torlódás.  Ugyancsak a déli szektorban, de az ellenkező, M1-es autópálya felé vezető oldalon, a Nagy Duna-hídon 9 és 16 óra között burkolatot javítanak. A két külső sávot lezárják, két sávon haladhat a forgalom, csúcsidőben torlódásra, hosszabb menetidőre számítsanak. 

Burkolat felújítást végeznek az M0-s autóút és M1-es autópálya csomópontjában, ezért az M1-es autópályán Budapest felől érkezők, nem tudnak lekanyarodni az M0-ás autóútra, az M5-ös autópálya irányába. A terelőutat a következő, 22-es km-nél fekvő Sasfészek-tó pihenőhely felé jelölték ki, ahol az autópályán visszafordulva, már elérhető az M0-s autóút. 
Fontos tudnivaló, hogy jelenleg az M0-s autóút és 1-es főút végcsomópontjában, az 1-es főútról jövők sem tudnak felhajtani az M0-s autóútra. A terelőút vagy az előzőekben javasolt útvonal, vagy a főúton a 13-as km-nél is lehetőség van arra, hogy visszaforduljanak és onnan az M1-es autópályára felhajtva szintén elérhető az M0-s. 
Zárva tartják még az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldaláról az M0-s autóútra, az 1-es főút felé vezető lehajtóágát is. 

Az M1-es autópályán, Győr térségében, a 113-as és a 125-ös km között tart még a burkolatfelújítás, csak most a főváros felé tartó oldal felújítása zajlik. Budapest felé a belső sávon és az ellenkező oldal belső sávján halad a forgalom, Hegyeshalom felé pedig a külső és a leállósáv vehető igénybe. A munkaterület három csomópontot is érint a győri elkerülő szakaszon, ezért aki Hegyeshalom felől jön és Győrbe akar letérni, az az átterelésnél ne menjen át a szemközti oldalra, maradjon a saját oldalán, mert csak onnan lehetséges a kihajtás a városba. 

Az M3-as autópályán,
- Nagyfüged térségében burkolatfelújítási munkák zajlanak. A 90-es és a 101-es km között a főváros felé tartó oldalt felújítják, a forgalmat a leállósávra és a szemközti oldal belső sávjára terelik, - Vásárosnamény felé - a külső és a leálló sáv járható. A Kisasszonytér pihenő egyik oldalon sem használható.
- Füzesabony térségében is javítják a burkolatot. Vásárosnamény irányában a 117-es és a 119-es km között a belső sávba kell sorolni. 
-  Polgárnál, a Tisza-hídon még tartanak a felújítási munkák, de rövidült a lezárt szakasz. A 167-os és a 172-es km között a Budapest felé vezető oldalon dolgoznak, a járműveket átterelik az ellenkező oldal belső sávjába, így Vásárosnamény felé is csak egy sáv járható. 

Az M4-es autópályán, a 221-es és a 223-as km között a Berettyó-híd javítását végzik.  a külső sávot várhatóan a hónap végéig lezárták. Mindkét oldalt érinti a forgalomkorlátozás, az országhatár felé a belső sávot, az M35-ös autópálya irányába pedig a külső sávot zárták le. 

Az M5-ös autópályán, Szegednél, a 159-es km-nél, az M43-as autópálya csomópontjában felújítási munkákat végeznek. Röszke felé csak a leállósávot, Budapest felé viszont a leálló- és a külső sávot kerítették el, továbbá mindkét irányban a le- és a felhajtóágon is csak egy sáv járható. 

Az M7-es autópályán,
- aszfaltoznak Szabadbattyánnál. Letenye felé a 70-es és a 73-as km között csak a belső sáv járható. 
- tart a burkolatfelújítás Balatonlelle térségében. A 132-es és a 139-es km között a Letenye felé vezető oldalt lezárták, a forgalom az ellenkező oldalon irányonként egy-egy sávon halad. A munkavégzés miatt sem lehajtani, sem felhajtani nem lehet az országhatár felé a 135-ös km-nél lévő Balatonszemes/Balatonlelle csomópontban. A munka kapcsán a 138-as km-nél fekvő Balatonlelle pihenő sem használható Letenye felé. 
- Balatonfenyves térségében megváltozott a terelés, a 154-es és 162-es km között most a Letenye felé vezető oldal van zárva. A forgalom az ellenkező oldalon, egy-egy sávon halad. Letenye irányába a Táskai pihenőhely nem használható, a főváros felé viszont már igen. Fontos, hogy a 160-as jelű Balatonfenyves csomópontban az ágzárások megmaradtak, így jelenleg egyik oldalon sem lehet fel-, illetve lehajtani. 

Az M8-as autópályán, a 6-os főút csomópontjának térségében burkolat javítást végeznek. A 78-as és 80-as km között mindkét oldalon lezárták a belső sávot. 

Az M35-ös autópályán,
- az M3-as autópálya felé, a csomópont közelében aszfaltoznak. A 3-as és az 1-es km között a járműveket a leállósávba terelik. 
- az M4-es autópálya felé, a csomópont közelében is hasonló munkákat végeznek. Az 1-es és a 3-as km között a leállósávot lezárták.
- a 8-as km-nél lévő Pródi pihenőt mindkét oldalon felújítási munkák miatt lezárták.


Az M43-as autópályán,
- az 5-ös km-nél lévő Szegedi pihenőhelyet az elektromos hálózat fejlesztése miatt mindkét irányban lezárták.
- a 31-es km-nél lévő Kéthalmi pihenőhelyet garanciális munkák miatt mindkét oldalon lezárták. 

Az M70-es autópályán, az M7-es autópálya felé, az M7-es csomópontja előtt a 2-es és az 1-es km között aszfaltozási munkákat végeznek. Egy sáv járható. 

Főutak

Az 1-es főúton, Mosonmagyaróvár határában, a 160-as km-nél új körforgalmú csomópontot építenek. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

2-es főúton, Vác déli határában, a 32-es km-nél, a Gödöllői út csomópontjánál építési munkák folynak. A sávlezárások megszűntek, de a burkolati jelek hiánya miatt még jelentős sebességkorlátozás van érvényben. 

3-as főúton, Ludas társégében, a 100-as km-nél a légkábeleket cserélik. Hétköznapokon időszakosan jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

4-es főúton,
- Törökszentmiklós térségében a 116-os és a 119-es km-nél az M4-es autóúthoz kapcsolódó új csomópontokat építik. Sávelhúzással terelik a forgalmat. 
- Nyíregyházán, a 273-as km-nél új csomópontot alakítanak ki, az Újfehértó felé haladók sávlezárásra számítsanak! 

Az 5-ös főúton
- Lajosmizse belterületén, a Szent Vendel utca kereszteződésénél kábeleket szerelnek. Napközben a 67-es km-nél félpályás lezárás mellett dolgoznak A forgalmat időnként maximum 10 percre meg is állíthatják. 
- Kecskemét átkelési szakaszán, a 86-os km-nél útépítők dolgoznak. A négy sávból két sávot lezártak, így irányonként csak egy sáv járható. 
- Szegeden, az Izabella hídon javítják a burkolatot. A 167-es km-nél a híd Szeged felől vezető oldalán a járdát, és csak nappalra a szélső sávot is lezárják. 

6-os főúton Zengővárkony térségében, a 174-es km közelében megsüllyedt a padka, ezért a főváros felé tartók sávját leszűkítették, és jelentős sebességkorlátozást vezettek be. 

7-es főúton, Siófokon, a Sió hídon javítási munkákat végeznek. A 113-as km-nél sávlezárásra készüljenek! 

8-as főút Veszprém vármegyei szakaszán, a 75-ös km-nél felújítási munka folyik a városlődi völgyhídon. Várhatóan a hónap végéig egy sávon, jelzőlámpás irányítással halad a forgalom. 

21-es főúton, Kisterenye közelében a 43-as és a 44-es km között építési munka miatt a Hatvan felé vezető oldalon egy sávot lezártak.

23-as főúton, Kisterenye belterületén, az 1-es és a 2-es km között megerősítik a burkolatot, a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányítja a forgalmat. 

25-ös főúton
- Eger belterületén csomópontot építenek. A 13-es km-nél a fél útpályát lezárták. 
- Szentdomonkos térségében, a 47-es és az 50-es km között tart még a burkolatfelújítás. A főutat lezárták, a forgalmat továbbra is közeli alsóbbrendű utakon terelik el. 

26-os főúton, Sajószentpéter térségében, a 11-es km-nél csomópontépítés miatt a Sajószentpéter felé vezető oldalon a külső sávot lezárták. 

Szolnokon, a 32-es főút átkelési szakaszán a Nagy Imre körúton a Jósika út kereszteződésében található jelzőlámpás csomópont felújítási munkálatai kezdődtek. A 73-as km-nél várhatóan az év végéig mindkét oldalon sávlezárásra illetve a becsatlakozó utcák lezárására kell számítani. 

33-as főúton, Debrecen határában az Ipari Parknál, a 105-ös és a 108-as km között korszerűsítik a lámpatesteket. A belvárosba bevezető oldalon a külső sávot zárták le. 

36-os főúton, Nyíregyházán az 50-es km-nél lévő felüljárónál útépítés miatt sávelhúzással terelik a járműveket. 

44-es főúton, Fényes térségében a 130-as és a 134-es km között több helyen is napközben kátyúznak. Gyula felé egy sávot lezárnak. 

47-es főúton Mezőberény és a muronyi elágazás között kátyúznak. A 111-es és a 116-es km között szakaszosan a fél útpályát lezárják. 

49-es főúton, Mátészalkán, a Vásár téren beszakadt aknafedlapot cserélnek. A 17-es km-nél irányonként egy-egy sáv járható. 

Az 52-es főúton, Kecskemét belterületén, az 1-es és 2-es km között útépítés miatt továbbra is félpályás lezárás van érvényben. 

Az 53-as főúton, Akasztó és Kiskőrös között a 16-os és a 26-os km között 7 és 15 óra között a hidakat mossák. Az aktuális munkaterületnél a fél útpályát. 

Az 58-as főúton, Szalánta belterületén a 12-es és a 15-ös km között csatornáznak. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

84-es főúton, Sopron közelében a 123-as és a 127-es km között az M85-ös autóút építéshez kapcsolódó munkák miatt a fél útpályát lezárták.

Nagykőrös és Kecskemét Katonatelep között, a 441-es főút 20-as és a 24-es km közötti szakaszán útépítés miatt a forgalmat ideiglenes terelőútra irányítják.Szintén a 441-es főúton, Nagykőrösön körforgalmú csomópontot építenek, emiatt van félpályás korlátozás a 17-es km-nél. 

Alsóbbrendű utak

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében,
- felújítják a Vámosújfalu és a Bodrogolaszi közötti alsóbbrendű utat a 15-ös és a 18-as km között, ezért azt lezárták. Kerülni a párhuzamosan futó 37-es főúton lehet. 
- a Gömörszőlős bekötőúton aszfaltoznak. Napközben reggel 8 és délután 4 óra között az utat teljes szélességében lezárják. 

Pest vármegyében,
- Érden, a Törökbálinti úton csomópont építési munkákat végeznek. Az Iparos utcai körforgalom és a Szövő utca közötti utat egyirányúsították, így az csak Törökbálint felé használható. A Törökbálint felől érkezőket a környező utcákon át elterelik. A Szövő utca és a Takács utca között jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be, az autósokat irányonként váltakozva engedik el. 
- Taksonyban felújítás miatt lezárták a Szent Imre úti vasúti átjárót, kerülni az 51-es főút felé lehet. 
- Felsőgödön a Duna utat a Pesti út és a Mária utca között lezárták az Ilka-patak fölötti híd felújítása miatt. Sem gyalogosan, sem gépjárművel nem lehet a hídon áthaladni. A forgalmat helyben terelik el, a terelőutat sárga táblákkal jelölik. 

Csongrád-Csanád vármegyében, a Csépa-Csongrád összekötő úton, Csongrádon, a Zsinór utcában gázvezetéket kötnek be. A 13-as km-nél az utat teljes szélességében lezárták. Kerülni önkormányzati utakon lehet.

Kompközlekedés

A balatoni komp már a késő őszi menetrend szerint, rövidebb üzemidővel jár. Szántódrévből 7:00-tól 18:00-ig jár, Tihanyrévből pedig 7:15-től 18:15-ig szállítja a járműveket óránként.

Nem közlekedik a komp: 
- a Tisza középső szakaszán Vezseny és Martfű között. 
- a Tisza középső szakaszán Tiszatardos és Tiszalök között.
- a Tisza középső szakaszán Nagyrév és Tiszabög között a magas vízállás miatt. 
- a Tisza középső szakaszán Tiszaroff és Tiszasüly között.  
- a Tisza alsó szakaszán a Csongrád és Csépa közötti komp nem közlekedik, a mellette lévő ponthíd pedig a nagy mennyiségű uszadék miatt nem üzemel még. 
- a Dunakanyarban, Pilismarót-Basaharc és Szob között.
- a Szamoson, a Szamossályi - Porcsalma között az alacsony vízállás miatt.

Kamiontilalom

A kamiontilalom november 25. szombat 22.00 órától november 26. vasárnap 22.00 óráig lesz érvényben.

(November 4-ét követően, jövő év március 1-jéig, a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom.)

 

 

Összeállította: Hegedűs Dávid / utinform.hu

Kaleidoszkóp

Több mint egy tucat javaslatot fogadhat el a parlament

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek