Belföld
2023-11-19

Ötpontos javaslatot fogalmaztak meg a gyermekjogok védelme érdekében

Ötpontos javaslatot fogalmazott meg a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Szent István Intézet a gyermekjogok védelme érdekében - közölte a Ficsak vasárnap az MTI-vel.

 Közleményükben emlékeztetnek, hogy az ENSZ Közgyűlése 34 évvel ezelőtt, november 20-án fogadta el a gyermekjogi egyezményt, azóta ez a nap a gyermekjogok világnapja. Az egyezmény a gyermekeket megillető jogok minimumát foglalja össze, mint a gyermekek életben maradáshoz, fejlődéshez, védelemhez és a társadalomban való részvételhez fűződő jogaikat, amelyeket minden részes állam köteles garantálni.
    Akkoriban a gyermekjogok érvényesülése elsősorban a fejlődő országokban jelentett kihívásokat, mostanra azonban az európai gyermekek "biztonságát, egészséges fejlődését fenyegeti új veszélyek sora" - írták.
 

   Emiatt öt pontban fogalmazták meg javaslataikat az európai döntéshozóknak, ebben szorgalmazzák az illegális migráció feltartóztatását, javasolják, hogy a gyermekek a születési nemükben kiteljesedve nőhessenek fel, továbbá, hogy regulázzák meg a techóriásokat. Sürgetik a békét és fellépést várnak az európai életformánk elleni nyílt támadásokkal szemben.
    Kifejtették, a tömeges illegális migráció következtében Európa-szerte nő a köznevelési intézményekben a kulturális, vallási különbségekből adódó konfliktusok száma; a tanári, segítő pályák vonzereje pedig ezzel összefüggésben is rohamosan csökken.
    A háborúk az energiabiztonság és a gazdasági versenyképesség szétzúzása révén inflációt szabadítottak Európára, és így gyermekes családok millióinak élethelyzete vált nehézzé.
    A koronavírus-járvány miatt egész generációk szociális kötődései lazultak meg, az online tanulással Európa-szerte rengeteg gyermek morzsolódott le a közoktatásból vagy szenvedi ma is a többhónapos iskolabezárások következményeit.

    Az online világ amúgy is beszippantotta a gyerekeket, társas kapcsolataik radikálisan átalakultak, a függőség számos formája és káros hatások tömege jelent meg a digitalizáció mellékhatásaként - hívták fel a figyelmet.  
    Hozzátették, mérhetetlenül káros ideológiai befolyás alá is kerültek a most felnövekvő generációk: a genderideológia tananyaggá vált és a popkultúra kötelező kelléke lett, az LMBTQ-aktivizmus és az abból fakadó szexuális szabadosság kordivattá vált.
    A két szervezet mindezek miatt európai szintű szülői összefogást szorgalmaz, "mert csak így kerülhetők el hosszútávon a gyermekeket veszélyeztető jelenségek" - írták a közleményben.

Találkozás

MTI

Szerző
Hasonló cikkek