Belföld
2021-06-14

Támogatta a költségvetési bizottság a költségvetési törvény módosítását

Tíz igen szavazattal öt nem ellenében támogatta az Országgyűlés költségvetési bizottsága a 2021-es központi költségvetésről szóló törvény módosítását a testület hétfői ülésén.

Az előterjesztés szerint a javaslat egy, a vállalkozások méretétől függetlenül elérhető új állami viszontgarancia programot vezet be, amelynek keretében a hitel- és kölcsönfelvétel esetén 85 százalékos, kötvénykibocsátás során 100 százalékos állami helytállást biztosít az állam.
A Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. által állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezesség állománya 2021. december 31-én nem haladhatja meg a háromezer milliárd forintot.
Varju László bizottsági elnök a kezességvállalásokra és garanciákra vonatkozó korábbi százmilliárd forintos keret háromezer milliárd forintra növelését kockázatosnak nevezte és hiányolta hatástanulmány elkészültét.
Kifogásolta azt is, hogy a javaslat kevésbé a kis- és középvállalkozói szektornak szól.
Bősz Anett szerint pedig a javaslat egyfajta biankó csekk kiállítását jelenti.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára válaszában megerősítette: a háromezer milliárdra növelt garanciakeret nem kizárólag a kkv szektornak szól. Azonban a koronavírus-járvány utáni újraindítás érdekében a korábbinál sokkal robosztusabb támogatásra van szükség - jegyezte meg.
 

A szakértő

Biztonságosak a rovarriasztók a Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztje szerint

MTI

Szerző
Hasonló cikkek