Belföld
2021-03-26

Orbán Viktor: Jó úton haladunk, hogy szabad nyarunk legyen

Négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok, és nagy valószínűséggel április 19-én nyithatnak ki az oktatási intézmények - mondta Orbán viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint a brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosítottak, de az idő lett volna a fontos.

Nem az a kérdés, mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem hogy mikor indulunk el lefele az úgynevezett platóról – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogya szakemberek véleménye alapján most még nem lehet tudni, mikor kezdenek el lefelé menni a számok.A kormányfő elmondta, tegnap 275 embert vesztettünk el, 11823 beteg van kórházban, 1480 ember pedig lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik, mint fogalmazott, emberfeletti munkát végeznek.

 

10343 TARTALÉKÁGY ÉS 1693 LÉLEGEZTETŐGÉP ÁLL RENDELKEZÉSRE, DE A HATÉKONYABB VÉDEKEZÉS ÉRDEKÉBEN ÁTCSOPORTOSÍTÁSOKAT HAJTANAK VÉGRE, ÉS KÜLSŐSÖKET IS BEVONNAK.

- fejtette ki a miniszterelnök. Mint mondta, ötszáz egészségügyi szakképesítéssel rendelkező ember és 1200 orvostanhallgató is jelentkezett, hogy bekapcsolódjanak a védekezésbe.

Orbán Viktor rámutatott: harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált. "Ez kiszorítja a korábbi vírustípust, ez fertőz egész Európában. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbi. Ráadásul a fiatalabbakat is megtámadja." fogalmazott a kormányfő, aki a fiatalokhoz szólva azt üzente: már ne csak az idősek miatt, hanem maguk miatt is figyeljenek oda a védekezésre, a járványügyi előírások betartására, mert elhúzódóbb, fájdalmasabb lefolyású az új mutáns okozta fertőzés.

A vírus elleni lassacskán egyetlen védekezési észköz a vakcina, az oltás pedig a vakcinától függ. Magyarország képes lenne oltásból a többszörösét is beadni az embereknek. De azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elegendő vakcina, ami bennünket is bánt.

A tegnapi EU-csúcs tanulságait levonva Orbán Viktor elmondta: a többi ország Magyarországhoz képest az jóval rosszabb helyzetben van, aki nem rendelt és nem intézkedett időben, hogy keleti vakcinája is legyen és csak a Brüsszel által megrendelt vakcinákkal rendelkezik, fele annyi embert tudtak beoltani mint mi.

Akinek az oltóanyagok hiányoznak, kétséges, hogy szabad nyara lesz. Bennem nincs kétség, hogy Magyarországnak szabad nyara lesz, úton vagyunk a szabadság felé, de a többieknek nagyon meg kell ehhez birkózniuk ahhoz, hogy szabad nyaruk legyen.


Az a gond, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraitól átengedték Brüsszelnek. Megjegyezte, hogy ehhez a döntéshez ő is hozzájárult, de ez egy rossz döntés volt, ugyanis azt kellett volna mondani, hogy minden ország maga intézze a vakcinabeszerzéseket. Az volt akkor a közbölcsesség, hogy együtt sikerülni fog – tette hozzá.

"A kormány megfogadta a külügyminiszter tanácsát, hogy minden vakcinára szükség van. Aki most kezd tárgyalni Pekinggel vagy Oroszországgal, az nyárra juthat oltóanyaghoz. Mi nagyon jó helyen vagyunk ebben a versenyben." - állapította meg a kormányfő.


1,8 millió felett a beoltottak száma

Jelenleg 400 ezer vakcina van kint az orvosoknál, amivel oltanak és a mai napig 1.803.533 fő kapott már legalább egy vakcinát és nemsokára eléri a hatszázezret azok száma, akik a második oltást is megkapták.

EZEN FELÜL 250 EZER OROSZ VAKCINA VAN A RAKTÁRBAN, AMIT MÉG ELLENŐRIZNIE KELL A TISZTI FŐORVOSNAK, VALAMINT 517 EZER OLYAN OLTÓANYAG IS RENDELKEZÉSRE ÁLL, AMIBŐL MÁSODIK OLTÁS LESZ.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a beérkezett vakcinákat nem adhatják automatikusan az orvosoknak, a készleteket csak ellenőrzést követően oldhatják fel.

AZ ELLENŐRZÉS PEDIG IDŐNKÉNT TÖBB NAPOT, TÖBB HETET IS IGÉNYBE VEHET.

– Én sürgetem Müller Cecíliát, de ő nem enged, mert az a dolga hogy az oltás a lehető legbiztonságosabb legyen – jegyezte meg.

Tudjuk, mennyi vakcinánk van, vagyunk abban a helyzetben, hogy lehet beszélni az újraindításról, azonnali nyitásról azonban egyelőre nem lehet szó –szögezte le a miniszterelnök, aki a boltok és egyéb szolgáltatások nyitása kapcsán elmondta: a járványügyi szakemberek szerint semmilyen nyitás nem engedhető meg, amíg nem javul a helyzet.


Négyzetméteralapra állunk át

Lesz viszont változás: átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásira. Tíz négyzetméter területen egy ember tartózkodhat majd – mondta, hozzátéve: Sorok lesznek a boltok előtt, emiatt hosszabb ideig, este nyolc helyett tíz óráig kitolják a kijárási korlátozás kezdetét, a boltok pedig nem hétkor, hanem csak este kilenckor zárnának. Minderről holnap születik döntés.

Ragaszkodom ahhoz, hogy mielőtt a regisztrált 65 éven felüliek nincsenek beoltva, addig semmilyen újranyitásról nem lehet beszélni. Ha megkapták és elmúlt a közvetlen életveszély, akkor lehet az újraindításról beszélni. Jelenleg 71 százalékát már beoltottuk a regisztrált 65 éven felüliek közül.


Pfizerrel és Modernával szabad oltani a kismamákat, kérem őket, hogy regisztráljanak.

Be kell oltanunk a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is mielőtt az iskolákat meg tudnánk nyitni. Az eddig regisztráltakat úgy tűnik, hogy be tudjuk oltani és április 19-én meg tudjuk majd nyitni az iskolákat.

A magyar oltási kapacitás nagyon nagy. Az oltások heti oltási terv szerint alakulnak, a háziorvosaink becsületesen végzik a munkáikat. Persze, mindig van egy-egy kivétel, de az elsöprő többség lelkiismeretesen dolgozik.

Sok mindent lehet hallani, de kellenek a biztos tájékoztatási pontok. Bízzanak Müller Cecíliában és bennem is – emelte ki. Folyamatosan zajlanak az adategyeztetések. Biztos előfordulnak hibák, de nem kerülhető el ilyen hatalmas adatbázis mellett, hogy ne csússzon be hiba. 

 

Sűrű a program a DEAC-nál

Határrendészeti összesítő Hajdú-Bihar megyéből

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek