Belföld
2020-11-13

Így vásároljunk tüzifát!

Már az ajtóban kopogtat a tél, eljöttek a hideg éjszakák és nappalok, hirtelen 10 fok alá esett a hőmérséklet, kezdődik a fűtésszezon. A tüzelőanyag beszerzése évről-évre nagy fejtörést okoz a nem központi fűtéssel illetve gázkazánnal felszerelt lakás és háztulajdonosoknak. A brikett, szén és még ki tudja milyen összetvejű tüzelők mellett magasan a legnépszerűbb a tüzifa, abból is talán a tölgy és az akác az amiből a legtöbbet értékesítenek a kereskedők, erdészetek.

Az árképzés idén is elég széles spektrumon mozog, a hirdetési oldalkon, tüzépeken különböző egységárazásokat találtunk. Ha vásárlás előtt mielőtt nagyon az árakra fókuszálnánk érdemes figyelni a részletekre is. Nem mindegy ugyanis a kínált mennyiség mértékegysége, az áru minősége, fajtája és szállítási tétele sem. Tehát mielőtt lecsapnánk a legolcsóbb ajánlatra ne tegyük, inkább böngésszünk tovább, keressünk hasonló ajánlatokat és mérlegeljünk. Szó szerint is érthetjük ezt, hiszen sok kereskedő pótkocsiban és utánfutóban "saccolja" meg a tüzifa árát, konkrét mérlegelés az esetek igen nagy százalékában nem történt, tehát bőven lehet itt ott a súllyal játszadozni, mikor megjön az áru már késő reklamálni, vagy igen kellemetlen. A tüzifa állapota lehetőleg száraz legyen (vizesen nyomja a súlyt rendesen, nem beszélve az égés intenzitásának csökkenéséről), a felhasználás módját is nézzük meg, készre vágottan jó e kandallóba, cserépkályhába, kazánba, stb., vagy nekünk még egész télen ugyanúgy szét kell majd hasítani a teljes szállítmányt.

Népszerűségben a száraz minőségi hasított akác tüzifa vezet, lehetőleg 1 éven túli vágásból származzon, az idei tárolástól függően szárad ki. (A frissen vágott fának 40-50 % víztartalma van, a legszárazabbnak 10-20 %. Szárazfából csak fele annyi kell, mint nyers fából. Idejében vásárolja meg a téli tüzelőjét, hogy legyen ideje kiszáradni. Gazdaságosan csak száraz fával lehet fűteni és a vizes fa károsítja a fűtőeszközt, kazánt, kandallót.)

Könnyen kezelhető, de kevésbé átlátható a mennyisége a konyhakész akác hulladékfának. Ez talán azoknak jó választás, akik rásegítenek a gázfűtésükre kályhával, vagy pl. kandallóval.

Az akác mellett népszerű a tölgy és a bükk, mindkettő magas fűtőértékkel bír és hosszú, állandó égés jellemzi. Hosszabb tárolást igényelnek, mivel lassabban száradnak ki. 

És akkor mire figyeljünk a mennyiséggel kapcsolatban?

Ha nem tud ott lenni a mérlegelésnél, otthon m3-re tudja ellenőrizni a mennyiséget. Egy ömlesztett m3-ben (1mx1mx1m) akácfából kb 4,5 mázsa, tölgyfából kb 5,5 mázsa van. Ha így veszi át a fát biztosan nem fog becsapódni. Tehát ha ön vesz 11 mázsa tölgyfát annak legalább 2 ömlesztett m3-nak kell lennie. Ha a 2 m3 fa megvan akkor az sem baj, ha a 2 m3-ben csak a 8 mázsa van mert ekkor száraz fát kapott és annak jobb a kalóriája.
Tűzifát soha ne vásároljon súlyra, csak köbméterre! Ha szórt, felvágott, "konyhakész" tűzifát vásárol, akkor csak az 1m x 1m x 2m űrméretű hálóban/rakásban van meg az egy tömör köbméter fa. Nem 1,8, nem 1,9 m, hanem 2 m! Rakott, sarangolt tűzifából ugyanez 1m x 1m x 1,4 m!

Több baleset is történt csütörtökön Hajdú-Bihar megyében

Jövő héten érkezhet az orosz koronavírus-elleni vakcina Magyarországra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek