Egyetem Tér
2024-05-23

Legyen életpálya a pedagóguspálya!

A Debreceni Egyetemen folytatódott szerdán az intézmény Tanárképzési Központjának szervezésében a tanári pályát népszerűsítő, „Akik arra születtek…” Pedagógus álláshelyek 2024. országos rendezvénysorozat. A Főépület Aulájában rendezett szakmai találkozón részt vevő hallgatók az előadások mellett az álláshelyeket kínáló intézmények nyújtotta lehetőségekkel is megismerkedhettek.

A programot a Belügyminisztérium indította a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szakterületével, valamint kilenc, pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézménnyel – köztük a Debreceni Egyetemmel – közösen a tanárszakos hallgatók számára, bemutatva a pedagógus-életpálya nyújtotta lehetőségeket.

- A jó pedagógusnak nyitottnak kell lennie a változásokra – hangsúlyozta köszöntőjében Balatoni Katalin.

A Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára kiemelte: bármilyen szakterületet is vizsgálunk Európában, fontos, hogy foglalkozzunk azzal, hogyan pótoljuk a szakmai munkaerőt.

- A kormány azonban nemcsak pótolni szeretné, hanem mindent megadni a pedagógusoknak, a gyermekeknek és a családoknak, hogy a nevelés és oktatás folyamata minél jobban megvalósulhasson, ennek eszköze volt a januárban bevezetett új életpályamodell és a történelmi mértékű béremelés is – emelte ki Balatoni Katalin.

A Debreceni Egyetemen (DE) 22 szakon jelenleg több mint ezer hallgató vesz részt a tanárképzésben. Közismereti tanárképzés négy (Bölcsészettudományi, Informatikai, Természettudományi és Technológiai, a Zeneművészeti), szakmai tanárképzés szintén négy (Egészségtudományi, Gazdaságtudományi, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, valamint a Műszaki) karon zajlik. Emellett rövid ciklusú képzést is kínál a már diplomával rendelkezőknek az intézmény a Tanárképzési Központ koordinálásával.

- A középfokú oktatási intézményekkel ápolt jó kapcsolatoknak köszönhetően a színvonalas egyetemi képzés gyakorlati tapasztalatszerzéssel párosul a Debreceni Egyetemen, amely 1538, vagyis az alapítás óta összegyűjtött tudást adja át ma is hallgatóinak, és bocsájtja őket felkészült pedagógusként az ország rendelkezésére – fogalmazott megnyitójában Szilvássy Zoltán, a DE rektora.

A rendezvényen – többek között – Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a tanárképzés megújításáról tartott tájékoztatót, míg a pályakezdő pedagógusok regionális lehetőségeit Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója ismertette.

A Főépület kerengőin standokon mutatkoztak be az álláshelyeket kínáló intézmények, köztük a Klebelsberg Központ több regionális tankerülete, szakképzési centrumok, a magyarországi egyházak iskolái, a Magyar Waldorf Szövetség, a Nemzeti Pedagógus Kar óvodai tagozata és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal képviselői.

Hogyan készül egy animációs diplomamunka?

Az amerikai kormány beperelte a zeneipar két meghatározó szepelőjét versenykorlátozó magatartás miatt

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek