Egyetem Tér
2024-05-06

Állati jó Science Café

Miért ünnepeljük a kutyák születésnapját? – Az ember-állat kapcsolat antrozoológiai kutatása címmel Lovas Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Társadalomtudományi Tanszék docense tart évadzáró előadást a Tudományos Igazgatóság ismeretterjesztő sorozatában.

A Science Café több mint egy évtizede népszerűsíti közérthető, időnként kötetlen, játékos formában az egyetem legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeit.

Az évadzáró előadás az ember-állat, azon belül a kutyákkal kialakított kapcsolatok vizsgálatának tapasztalatait mutatja be.

Hogyan ünnepli a kutyája születésnapját? Kap-e karácsonyi ajándékot az eb?

- Ilyen és ezekhez hasonlóan meghökkentő kérdéseket tettem fel kutyatartóknak, akik gyakran magától értetődő természetességgel részletezték a kutyának tartott ünnepséget, vagy épp ellenkezőleg, mélyen felháborodtak, hogy ilyen „infantilis” dolgot feltételezek róluk – árulta el a hirek.unideb.hu portálnak Lovas Kiss Antal.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Társadalomtudományi Tanszék docense elmondta: a kutyák természetes környezete az emberi közösség, de emberi segítségre van szükségük ahhoz, hogy elboldoguljanak a világunkban, és ez kiszolgáltatottá teszi őket. A kiszolgáltatottságukra adott emberi válaszokat tekinthetjük kutyatartásnak.

- Az előadás elsősorban antrozoológiai nézőpontból keresi a választ azokra a kérdésekre, hogy milyen forrásokból táplálkoznak a kutyákról és a kutyatartásról alkotott elképzelések, hogyan befolyásolja az érzelem-vezérelt fogyasztói mentalitás a kutyatartási szokásokat, valamint hogyan válhat napjainkban a társállatokra irányuló tevékenység az önkifejezés részévé – ismertette Lovas Kiss Antal.

Az antrozoológia az emberek és állatok közötti interakciókat vizsgálja. Az 1980-as évek óta, a világ számos pontján megjelenő multidiszciplináris antrozoológiai kutatások a pszichológia, az antropológia, a jog, a történelem, az állatorvoslás, az ökológia, a művészetek, a nyelvészet és még sok más tudomány területén zajlanak. Ebből következően sokféle témakört ölelnek fel, beleértve a kisállattartást, a gazdálkodást, a természetvédelmet, az állatokkal végzett sportokat vagy akár a segítő állatok alkalmazásának lehetőségeit.

Magyarországon a Debreceni Egyetemen, 2021-ben Lovas Kiss Antal vezetésével jött létre az első antrozoológiai kutatócsoport.

Az előadás időpontja: 2024. május 8., szerda 17 óra

Helyszíne: Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/296584620160834?active_tab=about

 

 

Sajtóközpont - BZs

 

 

Kitálalt a dolgozó

Elstartolt az érettségi időszak

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek