Egyetem Tér
2024-04-26

Kapcsolatépítés indiai magánegyetemmel

Kutatási és oktatási együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem az indiai Vishwakarma Informatikai Intézettel. A partnerségi szerződésnek köszönhetően főként műszaki, informatikai és természettudományi területeken valósulhatnak meg közös képzések, valamint hallgatói szakmai gyakorlati cserék a jövőben.

A Debreceni Egyetemen (DE) az elmúlt tíz évben dinamikusan nőtt az indiai hallgatók száma. Míg 2014-ben mindössze 20, jelenleg már 342 indiai fiatal tanul az intézményben.

- A Debreceni Egyetem több mint hétezer főt számláló nemzetközi hallgatói csoportjának aktív tagjai az indiai diákok. Többségük az Általános Orvostudományi Karon, a Műszaki Kar repülőmérnöki, mechatronikai mérnöki, valamint gépészmérnöki, továbbá az Informatikai Kar programtervező informatikus képzésén folytatja tanulmányait. A Food Day rendezvényén minden évben szívesen mutatják meg országuk gasztronómiáját, és egyre többen szerepelnek közülük az egyetemi színház nemzetközi hallgatókat tömörítő színjátszó társulatában. Ez is mutatja, hogy a DE sokszínű és összetett közösségének szerves részét képezi az indiai kultúra – mondta a megállapodás aláírásakor Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Az indiai Vishwakarma Informatikai Intézet (Vishwakarma Institute of Information Technology) a természettudományok, az informatika és a mérnöki tudományok területén képez szakembereket és folytat kutatásokat. Az egyetem az indiai IT szektor egyik vezető magánintézménye, csaknem 30 ezer hallgatóval.

- Intézetünk folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy tovább bővítse egyetemi kapcsolatait Európában és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt. Kutatásaink elsősorban a robotikára és a járműtechnológiára fókuszálnak, többek között ezeken a területeken keresünk partnereket – hangsúlyozta Vivek Deshpande, a Vishwakarma Informatikai Intézet igazgatója.

A csütörtökön aláírt megállapodás révén az alap- és mesterképzés mellett a szakmai gyakorlati képzés területén is együttműködhet a két intézmény. Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője az egyetem hallgatói mobilitási lehetőségeit bemutatva elmondta, hogy a Stipendium Hungaricum program támogatásával tovább nőhet a DE indiai hallgatóinak száma.

- A két intézmény hasonló ipari, vállalati partneri hálózattal rendelkezik. Az együttműködésnek köszönhetően egyebek mellett a Debreceni Egyetemen keresztül a partner vállalatokhoz érkezhetnek szakmai gyakorlatra indiai hallgatók. A DE hallgatói pedig a Pannónia Program segítségével juthatnak el az indiai magánegyetem informatikai, mérnöki képzőhelyeire, ipari partnereihez – fejtette ki Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője.

Az indiai delegáció látogatása során egyeztetéseket folytatott a DE Informatikai Karán, a Műszaki Karon, valamint a Természettudományi és Technológiai Karon is.

 

 

 

Sajtóközpont - ÉE

SOMVIRÁG – Tavaszi daloskönyv

Tehetséggondozás felsőfokon

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek