Egyetem Tér
2024-04-17

Informatikai Szakmai Napok: fókuszban a mesterséges intelligencia

Az MI-alapú technológiák, az adatbiztonság és az adatkezelés területén kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Informatikai Kara az ACPM IT Zrt-vel, valamint a KITE Zrt-vel a 29. Informatikai Szakmai Napok szerdai megnyitóján. Az eseményen a Continental Autonomous Mobility Hungary Kft. és az Informatikai Kar új, az önvezető járművek innovatív fejlesztésével kapcsolatos ösztöndíjlehetőségéről is hallhattak a karon tanuló egyetemisták.

A vállalatokkal való kapcsolatteremtés, a regionális elhelyezkedési lehetőségek bemutatása és a kar szolgáltatásfejlesztése a legfontosabb célja az Informatikai Szakmai Napoknak, ahol az Informatikai Karral partneri kapcsolatban álló helyi cégek képviselői személyesen találkozhatnak a hallgatókkal. Az egyetemisták azokkal a vállalati követelményekkel ismerkedhetnek meg, melyeknek eleget kell tenniük ahhoz, hogy elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

Az Informatikai Szakmai Napokon a hagyományos informatikához és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó egyetemi, városi és ipari igények kiszolgálását célzó tudományos ismeretekkel, tapasztalatokkal kapcsolatban tájékozódhatott a karon standdal megjelent tizenhét partnervállalat.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az Informatikai Szakmai Napok megnyitóján tartott beszédében kiemelte: az informatika hatással van a globális folyamatokra, az adattudományra, az adatbiztonságra és az innovációra.

- A világ nagyvállalatainak előrelépésében minden esetben az informatika térnyerése jelentette a fordulópontot, ezáltal hatékonyabbá vált a cégek működése és irányítása. Ezen még nagyobbat lendített az adatátvitel korszerűsítése, így globális cégek jöhettek létre. A mesterséges intelligencia megjelenésével újra középpontba került az informatika, mely a gazdaság működésére is óriási hatással lesz a jövőben. Ennek megfelelően az Informatikai Kar követi a kor változásait, az egyetemen kiadott versenyképes informatikus diplomával, az itt szerzett egyedi tudással a szakemberek bárhol megállják a helyüket. A DE sokat profitálhat az ipari kollaborációkból, a fiatalok pedig még többet nyerhetnek az intézmény által kínált tudásbázisból – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Barcsa Lajos alpolgármester a szakmai eseményen hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem Informatikai Kara naprakész képzéseivel ügyel a piac trendjeire és a korszerű tudást beépíti a napi gyakorlatba.

- Nincs még egy olyan tudományterület, mely annyira dinamikusan változna, mint az informatika, ennek lekövetésében az egyetem oktatói teljes értékű partnerek. A kar által elvégzett és tervezett szolgáltatásbővítéssel, a mesterséges intelligenciával foglakozó projektjeivel a város és a régió fejlődését szolgálja. A technológiával kapcsolatos innovációk az egészségügyben, az agráriumban, az oktatási tevékenységek legújabb területein, valamint az informatikai biztonság érdekében is szükségesek – fogalmazott az alpolgármester.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja köszöntőjében kifejtette: a változatos szakmai előadások bemutatják azokat az ipari igényeket is, melyekre az IK oktatási és szolgáltatási kínálatának fejlesztésével reagálni tud.

- Minden esetben igyekszünk kielégíteni a munkaerőpiaci igényeket, a vállalatoktól érkező legmodernebb, legkorszerűbb technológiákhoz tartozó tananyagok is megjelennek az oktatásunkban, ezek az üzleti szféra, valamint a hallgatóink érdekeit is szolgálják. Az a célunk, hogy személyre szabott képzési utakat alakítsunk ki, valamint a cégeknek az adatfeldolgozás, az adatbiztonság, a mesterséges intelligencia területén tanácsadásokat és szolgáltatásokat végezzünk. Tudományos tevékenységünkkel is igyekszünk kiszolgálni az iparvállalatok mellett más egyetemi karok munkáját – mondta a kari vezető.

A megnyitón az Informatikai Kar megállapodást kötött az ACPM IT Zrt-vel és a KITE Zrt-vel. A stratégiai együttműködési nyilatkozatban rögzítették, hogy az adatbiztonság, illetve a mesterséges intelligencia-alapú megoldások területén közös oktatásban és kutatás-fejlesztésekben működnek majd együtt. Ezzel kapcsolatban Erdei Csaba, az informatikai tanácsadással foglalkozó ACPM IT Zrt. ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy kiberbiztonsági képzéseket, kutatásokat terveznek indítani a karral, és pályázatokon is részt vesznek közösen. Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság területén is hatalmas az informatika térnyerése, a rendelkezésükre álló csaknem 1 millió hektárnyi térinformatikai adatállomány feldolgozásában számítanak a kar szakmai segítségére, valamint a mesterséges intelligenciában rejlő automatizált és gyors adatfeldolgozási lehetőségekre, melyekből a későbbiekben innovációs eredmények születhetnek.

A 29. Informatikai Szakmai Napok megnyitóján új ösztöndíjlehetőségről is hallhattak az egyetemisták. Az automatizált vezetési technológiák fejlesztésével foglalkozó Continental Autonomous Mobility Hungary Kft. és az Informatikai Kar együttműködésének köszönhetően, a vállalat és a kar közös szakmai irányításával az IK hallgatói tapasztalatokat szerezhetnek majd az önvezető járművekkel kapcsolatos innovatív kutatási-fejlesztési projektekben, így gyakorlati területen mélyíthetik el az egyetemen megszerzett ismereteiket.

Az Informatikai Szakmai Nap kiemelt partnerei: DataExpert Services Kft., DATASUNRISE Kft., EPAM, GE Healthcare, NI Hungary Kft., Nokia, Schönherz Iskolaszövetkezet, Tata Consultancy Services Hungary

Sajtóközpont - BZ

 

Aktuális szakmai kérdések a TTK Tanári Fórumán

Végletekig kiélezett csatában maradtunk alul

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek