Debrecen
2024-05-23

Elindultak az útépítési munkálatok a Fekete István utcán

A részletekről 2024. május 23-án tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester.

Papp László polgármester előzetesen elmondta, hogy Pallag városrész sem maradhat ki a városban zajló komoly infrastruktúra-fejlesztési beruházásokból. Lassan a végéhez közeledik a nagyon sokak által várt pallagi kerékpárút építése, és rövidesen át is tudjuk majd adni a forgalomnak, hogyha a fizikai elkészülést követően a használatbavételi engedélyezési eljárás is lezajlik.

A polgármester hozzátette, a D2030 program keretei között Pallagon belül is zajlanak infrastrukturális fejlesztései a városnak. Pallag általában véve is egy dinamikusan fejlődő kertvárosi övezete Debrecennek, ahol alapvetően oktatási és sportfunkciók jelennek meg a lakhatás mellett.

Papp László aláhúzta, Pallag egy csendes kertvárosi része lesz a jövőben is Debrecennek. A belső infrastruktúra-fejlesztések az új telekosztások és a lakóterületi fejlesztések következtében mindenképpen indokoltak, ezért a Kellermann Márton utca és a Fekete István utca találkozásánál indítják el azt az útépítést.

A Fekete István utca I. ütemének útépítésével kapcsolatban a városvezető azt mondta, hogy május 21-én megkezdődtek a munkák, amelynek során a Szelényi Ferenc utca és a Bocz Ernő utca közötti szakaszon 275 méter hosszúságban, 5,5 méter szélességben kap szilárd útburkolatot. A beruházás részeként nyílt csapadékvízelvezető árkok kerülnek kialakításra.

Papp László kiemelte, ez az útszakasz a Barackvirág Lakópark fő közlekedési útja, ezért már készülnek arra, hogy ha befejeződik az útépítés teljes hosszában, akkor ne legyen a közlekedés sebességével kapcsolatban lakossági panasz. Ezért a tervezők szintben is és színben is eltérő csomópontokat alakítanak ki, például a Kellermann Márton utca és a Fekete István utca kereszteződését is már úgy építették meg, hogy kiemelt piros burkolati színnel és térkövezve lesz a kereszteződéseknél. Ezzel a módszerrel minden második csomópont lesz kiemelve, ezzel is lassításra kényszerítve a közlekedőket.

A beruházás csaknem 100 millió Ft értékben valósul meg.

A munkák ütemezésével kapcsolatban a polgármester azt közölte, hogy 2024. május 21-én kezdődtek földmunkálatokkal, az időjárási körülmények függvényében várhatóan 2024. július első felében befejeződnek.

Papp László a városban zajló nagy közlekedésfejlesztési program kapcsán kifejtette, hogy jelen pillanatban 57 utcát érint vagy útépítési vagy útfelújítási folyamat. Ebből 23 utcát terveznek ebben az évben elindítani új építésként, 26 utcán zajlanak útjavítási, nagyfelületű aszfaltozási munkálatok, és további 8 lakótelepi szervizút felújítása van ebben a csomagban. Két és fél milliárd forint körüli összeget terveznek erre a célra felhasználni.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek