MegMinden
2024-05-25

Pitypang

(greendex.hu)

A pitypang nemcsak szép, de hasznos is!

Bevallom, sosem értettem azokat, akik tűzzel-vassal irtják a pitypangot a kertjükben. Ugyanis hiába minden trükk, a pitypang bizony utat tör magának. Ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy megismered, megszereted, mert már látod, milyen sok hasznos tulajdonsága van a gyermekláncfűnek.

Gyermekláncfű vagy pitypang? A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang, népies nevén cserbóka, csorbóka, tejesgaz, kákics (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék családjába és a pitypangok nemzetségébe tartozik. Legegyszerűbb elnevezése maga a pitypang, amely a francia dent da lion szóból ered. Habár a nemzetség könnyen beazonosítható, mindez legalább 250 fajt jelent, és némelyek között olyan apró eltérések vannak, hogy ember legyen a talpán, aki meg tudja őket különböztetni egymástól.

Az óriási család 9 csoportra osztható, ezekbe beletartoznak a különleges példányok, mint a veszélyeztetett Bertha pitypangja vagy a foltos levelű pitypang, amely csak északon nő. Legtöbbjük azonban bárhol otthon érzi magát, de abszolút kedvenc helyük egy forgalmas út szegélye. Ez legalább 30 fajra igaz.

Ráadásul a pitypang nem mai darab: már 30 millió éve itt él. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi populáció egy apomiktikus pollenhordozó (tehát magot létrehozó) és egy ivaros ős hibridizációjának az eredménye.

Különlegesebb, mint hinnéd

A többi Asteraceae növényhez hasonlóan minden virágfej egyedi virágokból áll, és mindegyiknek saját virágpora és nektárja van. Külön érdekesség, hogy a pitypangkedvelő méhek ragyogó kanárisárga méhsejtet termelnek.

A kutyatej nem kispályás: minden növény akár 20 000 magot is termelhet, amelyek ugyanabban az évben virágoznak, és szórják el magvaikat. A napraforgóhoz hasonlóan a pitypang követi a napot, egy órával napkelte után nyílik, és alkonyatkor becsukódik. Zavartalan körülmények között a pitypangnövények 10–13 évig is élhetnek.

Az eredeti írást itt találja.

Egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás

Sportszerviz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek