MegMinden
2024-05-02

M.I. forradalom

(hazipatika.com)

Nemsokára magunk szerkeszthetjük a génjeinket.

A legújabb génszerkesztők a Nobel-díjjal elismert úttörő technikákra épülnek és lehetőséget kínálnak az örökletes rendellenességekért felelős gének módosítására.

mesterséges intelligencia térhódítása szinte felfoghatatlan ütemben zajlik: mostanra a legtöbb tudományterületen aktívan alkalmazzák. Legújabban az derült ki, hogy már az emberi DNS-nek a szerkesztésére is lehet használni – számol be az Interesting Engineering a technológiai fejlesztésről.

Örökletes betegségeket lehet majd kizárni

A világ első nyílt forráskódú, mesterséges intelligencia által generált génszerkesztőjét a közelmúltban a Berkley-i Profluent fehérjetervező cég mutatta be. Ez a fejlesztés lehetővé teszi az emberi genom precíziós szerkesztését,  testreszabható génszerkesztők segítségével.

Az új technológia hatalmas mennyiségű biológiai adatot használ, az első nyilvános demonstrációra az Amerikai Gén- és Sejtterápiás Társaság éves találkozóján kerülhet majd sor. A program nyílt forráskódúvá tétele azt jelenti, hogy hamarosan az egyének, a tudományos intézmények és a vállalatok is ingyenesen felfedezhetik és kísérletezhetnek a technológiával.

 

Az eredeti írást itt találja.

Dr. Horváth Géza egyetemi docens és Sebestyén Hunor informatikus.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek