Külföld
2021-05-16

Törökország fokozatosan enyhíteni kezd a járványintézkedéseken

Törökország hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd az április vége óta érvényben lévő "teljes zárlaton", amelyet a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány romló mutatói miatt vezettek be - közölte vasárnap a török belügyminisztérium.

Az új intézkedéscsomag június 1-ig lesz érvényben.
    A rendelkezések értelmében a tartományok közötti utazást a nappali órákban ismét szabaddá teszik. Hétköznaponként az eddiginél később, 21 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom és reggel öt óráig tart. A hétvégékre vonatkozó eddigi kijárási tilalom azonban érvényben marad, ami azt jelenti, hogy a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.
   

 Újranyitnak az óvodák, de az iskolai oktatás két évfolyamtól - a 8. és a 12. évfolyamtól - eltekintve online formában folytatódik.
    A 18 év alattiak esetében feloldják a lakhely elhagyását a 10 és 14 óra közötti idősávban engedélyező rendelkezést, mozgásszabadságukra ezentúl rájuk is a főszabályok vonatkoznak. A 65 év felettiek esetében viszont ez csak akkor válik lehetővé, ha az érintett megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. A tömegközlekedést az említett két korcsoport továbbra sem veheti igénybe.
    A bevásárlóközpontok kinyitnak, míg a sportlétesítmények, a mozik, valamint az éttermek és a kávézók zárva maradnak, utóbbiak azonban elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.
 

   A június 1-ig tartó időszakban az élelmiszerboltok hétvégénte kizárólag "alapvető szükségletet" jelentő termékeket árusíthatnak, illetve lakodalmat is tilos lesz még tartani.
 

   A turisták továbbra is mentesek a korlátozások alól. Ezen rendelkezés a kezdetek óta sok török állampolgárban ellenérzéseket vált ki.
   

 A török vezetés először április 13-án, a ramadán, tehát az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től egészen május 17-én reggel 5 óráig "teljes lezárást" rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak.
    Törökországban a járványügyi adatok nagymértékben javultak az utóbbi hetekben. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett, április vége felé 40 ezer körül járt, a napokban pedig már 11 ezer közelében alakult. Ugyan ez még mindig elmarad Recep Tayyip Erdogan török elnök azon célkitűzésétől, hogy a "teljes lezárással" a napi esetszámokat legalább 5000 alá vigyék le.
  

  Ráadásul a betegség halálos áldozatainak napi száma nem mérséklődött ilyen mértékben. A napi mutató április 30-án 394-en tetőzött, most szombaton pedig még mindig 236 volt.
    A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 14 millió 941 ezer, míg a másodikat 10 millió 820 ezer ember kapta meg a 83,6 millió lakosból. Az oltási kampány tempója a február közepi gyors felfutás óta számottevően lassult.
   

 Emellett Törökország április végén megállapodást kötött 50 millió adag orosz Szputnyik V vásárlásáról is. A beszerzésen felül Törökország a készítmény gyártásáról szintén szerződést írt alá Oroszországgal.
 

Franz Weninger

Szijjártó Péter

MTI

Szerző
Hasonló cikkek