Sport
2022-12-01

Katar 2022: Péter Szabolcs nem bízik a belgák feltámadásában

A Dehír kiváló újságírója horvát, marokkói, német és spanyol győzelemre számít a vb csütörtöki játéknapján.

Szerdán folytatódtak a meglepetések, ugyanis a végső győzelemre esélyes franciák egygólos vereséget szenvedtek Tunéziától. A gallok ugyan az utolsó percben egyenlítettek, de les miatt a játékvezető érvénytelenítette a találatot. Hiába győzött az afrikai gárda, ez nem ért továbbjutást. És nem ez volt a nap egyetlen meglepetése, a következőről az ausztrálok gondoskodtak, mely gárda 1-0-ra nyert Dánia ellen. Ezzel eldőlt, Franciaország mellett Ausztrália lehet ott az egyeneskieséses szakaszban. A másik csoportban kezdődhetett a matekozás az eredmény és gólok száma tekintetében. Argentína kettőt rúgott a lengyeleknek, mint ahogy Mexikó is Szaúd-Arábiának, így a második helyről a sárgák száma dönthetett volna, ám Hervé Renard legénysége az utolsó pillanatokban szépített, így jobb gólkülönbséggel Lewandowskiék folytathatják vb szereplésüket.

Csütörtökön az E és az F csoportban is eldőlnek a még nyitott kérdések, csak egy dolog biztos, Kanada már kiszállt a versenyfutásból. Nem könnyű megtippelni, kik jutnak tovább, izgalmas párharcokra van kilátás, hogy lesz-e újabb meglepetés, arra este kapjuk meg a választ. Péter Szabolcs úgy gondolja, a jelenlegi táblázat csak egy helyen fog változni.

Horvátország – Belgium 12.01. 16:00      Education City Stadion

Örülök, hogy a horvátok még versenyben vannak, bízom abban, tovább is jutnak. Általában minden tornán visszafogottan kezdenek, így volt ez Marokkó ellen is, de meccsről-meccsre javul a játékuk, az egyeneskieséses szakaszban pedig a legélesebbek. Vannak, akik már temették őket, mondván, kifutott a nagy generáció, de ott vannak a fiatalok, mint például Borna Sosa, vagy éppen Josko Gvardiol. Biztos vagyok abban, hogy pár év múlva ismét lesznek horvát világsztárok, hiszen példaértékű az utánpótlásképzésük. Egységesek, jó a csapatszellem, a rutin és a fiatalság kiváló elegyet képez. Ez nem mondható viszont el a belgákról, ráadásul a hírek szerint komoly feszültség van a játékosok között. Roberto Martínez szövetségi kapitányt pedig nem tartom képesnek arra, hogy rendet tudna tenni az öltözőben. Játékukban nem látom az erőt, Lukaku nincs olyan állapotban, hogy hátán vigye a csapatot, de erre Kevin De Bruyne se képes, ez jól látszódott legutóbb. Számomra nem kérdés, hogy Horvátország nyeri a mérkőzést és csoportelsőként jut tovább.

Kanada – Marokkó 12.01. 16:00      al-Thumama Stadion

Nem titok, ebben a csoportban a juharleveleseknek szurkoltam, éltem Kanadában, láttam, mennyire tudatosan építkeznek. Nagyon fiatal a keretük, amely négy év múlva, a részben hazai rendezésű világbajnokságon fog beérni a munka. Jonathan David, Alphonso Davies, Stephen Eustaquio, Tajon Buchanan és a többiek 2026-ban nagy meglepetést fognak okozni. Az első mérkőzésen jól játszottak Belgium ellen, a horvátok viszont „megették” őket rutinból. A marokkóiaknak hatalmas erőt ad, hogy 40-50 ezren szurkolnak nekik a stadionban, így mintha hazai környezetben játszanának. A horvátok elleni döntetlen után két góllal verték a belgákat, most is kellő önbizalommal léphetnek pályára. A szívem azt mondja, Kanada szerez egy pontot, de reálisan nézve, Az Atlasz oroszlánjai nyerik ezt a párharcot.

Costa Rica – Németország 12.01. 20:00      Al Bayt Stadion

A németek nagy pofonba szaladtak bele a nyitómeccsen, hiába szerezték meg a vezetést, Japán fordított. Úgy vélem, a szövetségi kapitány, Hans-Dieter Flick kissé eltaktikázta magát, ugyanis befejező csatár nem is volt a pályán. A spanyolok ellen már összekapták magukat, egy pontot bezsebeltek, ezzel megmaradt az esélyük a továbbjutásra. Ami a Nationalelfnek nem sikerült, összejött a spanyoloktól nagy verést kapó Costa Ricának, Luis Fernando Suárez legényei ugyanis legyőzték a Kék Szamurájokat. Csütörtökön viszont nem terem számukra babér, esélyük sem lesz a németek ellen. Ha Niclas Füllkrug kezdőként lép pályára, az is benne van a pakliban, hogy többgólos győzelmet aratnak Müllerék.

Japán – Spanyolország 12.01. 20:00      Halífa Nemzetközi Stadion

Japán okozta a vb második legnagyobb meglepetését a németek legyőzésével, előzetesen erre kevesen mertek volna fogadni. Egy percig nem adták fel, bátran futballoztak, éppen ezért érthetetlen számomra, hogy egy ilyen siker után, hogy tudtak gyengén játszani Costa Rica ellen. Kudarcként élték meg a vereséget, de ezért csak magukat okolhatják. A spanyolok még nem dőlhetnek hátra, hiszen pontszámban beérhetik őket, de nem hinném, hogy veszélyben lenne a továbbjutásuk. Borítékolható, hogy csoportjuk első helyén végeznek, ám az nagy kérdés, Luis Enrique felforgatja-e csapatát. Azoknak ad lehetőséget, akik eddig kevés játékpercet kaptak, vagy egyáltalán nem léptek még pályára. Ez elsülhet jól is, hiszen ezek a játékosok bizonyítani akarnak, de éppen ezért rosszul is, ha a túlzott bizonyítási vágy esetleg hibákat szül. A horvátokkal ellentétben nem látom, hogy Dani Olmo és Ansu Fati kivételével jönnének a fiatalok. Ferran Torrest, akit nem tartok jó játékosnak, azért nem említem, hiszen köztudott, barátnője a szövetségi kapitány lánya, ezzel az ajánlólevéllel pedig.... Éppen ezért nem tartom valószínűnek, hogy bekerüljenek a legjobb négy közé. Mindent egybevetve, szerintem a spanyolok behúzzák ezt a mérkőzést, számukra már egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz.

Péter Szabolcs azt is megosztotta velünk, szerinte megy gárdák vívhatják a döntőt és ki emelheti magasba a világbajnoki trófeát.

Véleményem szerint négy válogatott, Franciaország, Brazília, Anglia és Portugália közül kerülhet ki a végső győztes. Francia – brazil döntőt várok, bár minkét csapat kerete brutálisan erős, a gallok támadósora, Antoine Griezmann, Olivier Giroud, Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé kimagaslik a mezőnyből. Ráadásul arról szólnak a hírek, hogy Karim Benzema is csatlakozik a csapathoz, vele még hatékonyabbak lesznek. Éppen ezért gondolom azt, Franciaország megvédi világbajnoki címét.

Változás az ortopédiai betegek ellátásában

Plakát 88

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek