Sport
2022-11-30

Katar 2022: Fülöp Diána a 16-ba várja a szaúdiakat

A DEAC válogatott futsalosa, a DVSC-DEAC u19-es lánycsapatának edzője francia, dán, lengyel és szaúdi győzelemre tippel.

Kedden az A és B csoportban is eldőlt, mely válogatottak folytathatják szereplésüket a világbajnokságon. Hollandia, könnyedén hozta a kötelezőt Katar ellen és csoportelsőként várhatja az egyeneskieséses szakaszt. Szenegál legyőzte Ecuadort és második helyen jutott a legjobb 16 közé. Az angolok 3-0-val elintézték Walest és végeztek a B jelű kvartett élén. A nap legjobban várt meccsén az USA 1-0-ra felülmúlta iránt és kaparintotta meg a második helyet.

A C és D csoportban csak három hely kiadó, ugyanis a franciák már biztos továbbjutónak számítanak, még az első helyük sincs veszélyben. A fennmaradó három helyre hat válogatott pályázik, így minden párharcnak hatalmas a tétje. A DEAC játékosa szerint a gallok mellett Lengyelország, Szaúd-Arábia és Dánia lehet ott a legjobb 16 között.

Tunézia – Franciaország 11.30. 16:00      Education City Stadion

A franciák már biztos továbbjutók, így szinte borítékolni lehet, hogy Didier Deschamps lehetőséget fog adni azoknak, akik eddig kevesebb játékpercet kaptak. Ez viszont nem jelenti azt, gyengülne csapata, hiszen nagyon erős keret áll rendelkezésére. Mindkét csoportmeccsüket megnyerték, bár a dánokkal kissé megszenvedtek, szinte biztos vagyok abban – bár ez a meglepetések vb-je – hogy a harmadik győzelmüket is simán behúzzák. Tunéziát nem érzem annyira erősnek, hogy akár pontot is tudnának elvenni a galloktól, a lelkesedés ezúttal kevés lesz. Bár egy halvány reménysugár van még arra, hogy elcsípjék a második továbbjutó helyet, de ahhoz nem elég, hogy nyerjenek szerdán, a másik párharcnak döntetlenre kellene végződnie, ám kizártnak tartom, hogy ez valósulna meg.

Ausztrália – Dánia 11.30. 16:00      al-Janoub Stadion

Egyszerű a képlet, amelyik csapat nyer, továbbjut, erre pedig a dánokat tartom esélyesebbnek. Az ausztrálok négyet kaptak a franciáktól, majd a második körben egy góllal legyőzték Tunéziát, de eléggé megszenvedtek az afrikai gárdával. Kasper Hjulmand csapata eddig csak egy pontot szerzett, de alaposan megnehezítették Griezmannék dolgát, egy kis szerencsével döntetlenre hozhatták volna azt a meccset. Nem hinném, hogy a Socceroos az ikszre játszana, ugyanis az visszaüthet, ráadásul, bár szinte nulla az esélye, ha Tunézia nyer, kiesnek. Mivel a gólarány dönt azonos pontszámnál, ezen mutatóban jobbak Karthágó sasai. Szerintem inkább a küzdelem fog dominálni ezen a mérkőzésen, mint a szép játék, mely párharc dán győzelemmel zárul.

Lengyelország – Argentína 11.30. 20:00      974 Stadion

A C csoportban még egyik válogatott sem dőlhet hátra, ebből a kvartettből mind a négy gárda továbbjuthat. Az egyik helyre jó eséllyel pályázik Lengyelország, számukra már egy döntetlen is elég, de Argentína ellen erre építeni a taktikát egyenlő lenne az öngyilkossággal. Lionel Scaloni együttese számára hidegzuhannyal kezdődött a világbajnokság, amire szinte senki nem számított, vereséget szenvedtek Szaúd-Arábiától. Második meccsüket ugyan megnyerték, de nem volt számomra meggyőző a játékuk. Argentínának csak a győzelem jelentene biztos továbbjutást, az egy pont kevés lesz, mert nem hinném, hogy csoport másik párharca döntetlenre végződne. Az pedig nagy blama lenne, szurkolóik sem bocsátanák meg nekik, ha nem lennének ott a 16 között. A két gárda játékát nagyban meghatározza Lewandowski és Messi, de eddig egyikőjük sem igazolta klasszisát. A dél-amerikaiak nem igen találták még a felállt védelem ellenszerét, most is arra számíthatnak, a piros-fehérek megszállják tizenhatosuk előterét. Nagyon nehéz megtippelni, mely válogatott nyeri a meccset, lehet, túl merész amit mondok, de talán a lengyelek örülhetnek a találkozó végén.

Szaúd-Arábia – Mexikó 11.30. 20:00      Loszaíli Nemzeti Stadion

A szaúdiak szolgáltatták a vb első bombameglepetését, hátrányból fordítva legyőzték Argentínát. Az akkorát szólt, hogy az ország uralkodója ünnepnappá nyilvánította november 22-ét, ráadásul a koronaherceg minden játékosnak egy Rolls-Royce Phantomot ajándékozott. Bele se merek gondolni, mit kapnának, ha továbbjutnának a csoportból. Erre pedig minden esélyük megvan, de ehhez Mexikón át vezet az út. Megmondom őszintén, Gerardo Martino együttesétől többet vártam, se a lengyelek, se az argentinok ellen nem volt meggyőző a játékuk, nem látom azt az átütő erőt, ami a korábbi években jellemezte őket. Minarik Ede óta tudjuk, végy egy jó kapust, ez Guillermo Ochoa személyében adott, de ez ma már kevés, most is az lesz. A szaúdiak végig hatalmas szívvel és nagy akarattal fognak futballozni, ez szerintem meg is hozza a gyümölcsét, ami pedig továbbjutást fog érni.

Fülöp Diána azt is elárulta, mely csapat emelheti magasba a világbajnoki trófeát december 18-án. Bár kedvenc csapatának, a spanyoloknak szurkol, de úgy gondolja, nem ők a favoritok.

A csoportmeccsekből igazán komoly következtetést még nem lehet levonni, hiszen a top csapatok még nem mutatták meg valós tudásukat. Születtek meglepetés eredmények, de hosszú távon szerintem érvényesül a papírforma. Négy válogatott kerülhet az elődöntőbe, Franciaország, Brazília, Spanyolország és talán Anglia. Nagyon szeretnék egy spanyol – francia döntőt, szurkolok is Luis Enrique csapatának, mégis úgy gondolom a gall kakasosok megszerzik harmadik világbajnoki címüket.

 

Hulladékcsökkentés

Új informatikai rendszer segítheti a jobb egészségügyi ellátást

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek