Sport
2020-11-29

Hullámzó mérkőzésen nyert a tartalékos DEAC

Ötpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacspata az OSE Lions ellen a hatodik fordulóból bepótolt bajnokin. A tartalékos hazaiak már húszponttal is vezettek a negyedik negyedben, de a nagyot küzdő oroszlányiak visszajöttek a mérkőzésbe, s csak az utolsó másodpercekben dőlt el a találkozó.

Betegségek és sérülés miatt hat játékos is hiányzott a debreceni együttesből, Kovács Adrián hiányában pedig Andjelko Mandics látta el a vezetőedzői feladatokat. A kezdőötösben így rögtön újoncot avattak a hazaiak Neuwirth Bence személyében, de a kispadon helyet foglaló Kalassai-Kiss-Sólyom hármas is élete első A-csoport meccsére készülhetett. A vendégek kezdték jobban a találkozót, három perc alatt Abell vezérletével 8-0-s vezetésre tettek szert, időt is kért Mandics mester. Tóth fújt ébresztőt egy közelivel, majd Guyton talált be kétszer távolról. Lendületbe jöttek a hajdúságiak, az amerikai hátvéd kettő plusz egyes találata után pedig már a vezetést is átvették (15-14). Ezt követően Illés, majd Bíró szerzett egy-egy hármast, így egypontos oroszlányi fórral zárult a játékrész.

Kiss Kolos nagyszerű védekezésével indult a második tíz perc, Hines triplája és Molnár ziccere után már a vendégek kérték ki első taktikai szünetüket (25-21). A folytatásban Moody is megszerezte első pontjait, a minimális hazai vezetés pedig állandósult. A negyed derekán Neuwirth is letette névjegyét az A-csoportban, nem remegett meg a keze kiélezett helyzetben sem, két gyönyörű hármassal vetette észre magát. Hiába zárkózott becsülettel az OSE, Moody egy ritkán látható három plusz egyes akcióval jelentkezett, majd szemfüles labdaszerzés után zsákolt hatalmasat, így 46-41-el mehettek az öltözőbe a felek.

Nagyon motiváltan kezdte a második félidőt a DEAC, Tóth duplája, majd Moody és Guyton hárompontosa után először hízott kétszámjegyűre a differencia. Hiába kért időt az OSE, tovább robogtak a hajdúságiak, Polyák és Tóth pontjaival összességében egy 15-0-s etapot produkáltak (63-44). A negyed második felében kissé megtorpantak a cívisvárosiak, nem estek be a dobások, az OSE pedig kihasználta a rövid megingást, s 13 pontra zárkóztak.

A záró felvonás Moody és Polyák hármasával indult, így újra megnyugtató előnyben voltak, sőt hat perccel a vége előtt Hines távolijával már eldőlni látszott a találkozó (83-62). Bár az U23-as szabálynak a második félidőben már nem kell megfelelnie a csapatoknak, a szűk rotáció miatt a debreceni fiatalok rendre pályán voltak, Kiss Kolos meg is szerezte első A-csoportos pontjait egy nagyszerű betörés után. Nem adta fel az Oroszlány, s a kissé elfáradó DEAC hibáit kihasználva három perccel a vége előtt tízen belülre zárkóztak (86-77). Nagyon belelendültek a vendégek, Illés kosarával már két perccel a vége előtt már csak négy volt közte, ráadásul Guyton, Neuwirt és Kiss is a kipontozódás sorsára jutott (86-82). Szinte teljesen lefagytak Polyákék, Illés triplájával már 88-87 volt az állás, sőt az OSE már a vezetésért is támadhatott. Moody büntetőivel megtört a debreceni kosárcsend, melyre már nem volt már válasza a vendégeknek, így ha nehezen is, de megszerezte ötödik győzelmét a debreceni Egyetem csapata.

DEAC – OSE LIONS 92 – 87 (20–21, 26–20, 27–19, 19–27)

Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Kapitány, Benczúr, Fodor A.

DEAC: MOODY 21/12, GUYTON 17/9, NEUWIRTH 9/6, Hines 14/9, Tóth Á.  10. Csere: Molnár M. 8, Kiss K. 2, Kalassai.

Megbízott edző: Andjelko Mandics

OROSZLÁNY: ABELL 17/6, C. Anderson 5, BÍRÓ O. 13/9, Bailey 12/3, Anda 6. Csere: Kucsora 3/3, Hayes 4, Morgan 9, Garamvölgyi 6, ILLÉS M. 12/6

Edző: Sebastjan Krasovec

Az eredmény alakulása. 3 perc: 0–8. 7. p.: 15–14. 11. p.: 25–21. 16. p.: 34–25. 24. p: 63–44. 34. p.: 80–62. 37. p.: 86–77. 39.p.: 88–84. 40. p.: 88–87.

Kipontozódott: Neuwirth (35.), Kiss K. (37.), Guyton (38.)

 Andjelko Mandics: – Az első percek nehézségei után mi kontrolláltuk a meccset. Mivel nagyon kevesen vagyunk, a végére az erőnk meleltt az előnyünk is kishíján elfogyott, de szerencsére nem így alakult. Nem szeretek kiemelni külön senkit, de két debütánsunk, Neuwirth Bence és Kiss Kolos rendkívül éretten játszottak életük első élvonalbeli mérkőzésén.

Sebastjan Krasovec: – Rengeteg ziccert és büntetőt hibáztunk, védekezésben pedig nem voltunk elég kemények, hibáinkat a hazaiak rendre meg is büntették. Még ezek ellenére is volt esélyünk a győzelemre az utolsó percekben, azonban a DEAC jobban menedzselte a végjátékot, és megérdemelt győzelmet aratott.

Erdei Ádám

Egy pontot hozott a hétvége

Már Spotify-on is kereshetünk a dalszövegekben!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek