MegMinden
2022-11-25

Závada Pál

(litera.hu)

Závada Pál Budapest díszpolgára lett.

Csütörtökön a főváros napja alkalmából átadták a Budapest díszpolgári címeket. A főváros díszpolgára Závada Pál lett, aki a többi díjazott nevében mondott beszédet, valamint a díjazottak között volt a Margó Irodalmi Fesztivál is.


November 17-én, a főváros napja alkalmából átadták a Budapest díszpolgári címeket, mellyel egyúttal kezdetét vette a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is. A főváros díszpolgára lett Závada Pál író lett, Dés László zeneszerző, előadóművész, Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője, Hajdu László nyugalmazott XV. kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő, Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti- és környezetmérnöki tudományok doktora. A kitüntetés posztumusz díjazottja Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, valamint Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, civil jogvédő.

A díjazottak nevében Závada Pál mondott beszédet, aki először megköszönte a megtiszteltetést, majd arról beszélt, hogy temérdek dolog miatt lehetünk büszkék budapestiként, de mégsem tehetünk úgy, mintha ez a bizonyos sokféleség korszakról korszakra valami kiegyensúlyozott harmóniában, a maga természetes sokszínűségében, feszültség nélkül tenyészett volna, békésen, egymás mellett élve. „Nem hihetjük ezt, hiszen ismerjük történelmünket. Nemhogy a nagy kataklizmák idején nem így volt, ma is messze vagyunk ettől.” Hozzátette, „ a Budapest-történet sem beszélhető el értékválasztás nélkül, ha igazi európai fővárosban akarunk élni, nem pedig ismét valami hagymázas rémálom kellős közepén.”

 

Az eredeti írást itt találja.

Hazai meccsek várnak csapatainkra

Voria Ghafouri.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek