MegMinden
2022-10-02

Macedónia

(cotime.blog.hu)

Macedónia, a túraparadicsom

A legutóbbi túránkat talán lehetne az előző,  Koszovóban megtett túránk folytatásának is tekinteni amennyiben a felhős időt vesszük alapul, vagy azt a tényt, hogy ismét a Balkánon jártunk. Na, nem távolodtunk el egyébként Koszovótól nagyon, mert igazából a Macedóniával határos Sharr-hegységben voltunk, ami a macedón oldalon épp 2021-ben kapott természetvédelmi terület státuszt. A szomszédos nemzeti parkokkal a határokon keresztül egybenőve Európa legnagyobb összefüggő természetvédelmi területét sikerült itt létrehozni. Minket jelen esetben egy ikonikus hegycsúcs vonzott ide. A csodálatos Ljuboten.

Nyilván sokan nem hallottak még erről a hegyről. Aki nem járt még Koszovóban, az tényleg nem igen találkozhatott vele, aki viszont mondjuk Pristinában töltöttek el akár egy kis időt is, azoknak ismerős lehet, ha a neve nem is a formája miatt a léte biztosan. Ugyanis ez a csúcs épp a Sharr-hegység legszélén áll és 2498 méteres magasságával látszólag az összes környező hegy fölé emelkedik. Ez ugyan nem igaz, mert a hegység legmagasabb tagja a Tito-csúcs (2748m), de ez mit sem von le egyedülálló szépségéből. 

ómagam 2013-ban jártam először Koszovóban és már akkor nagyon tetszett a távolból elősejlő impozáns csúcs. Sajnos sem akkor, sem 2015-ben, mikor még egyszer errefelé vetett a sors nem volt lehetőségem arra, hogy felmásszak rá. Most viszont végre eljött a pillanat, mikor útra kelhettünk a hegység felé. Nos a Sharr-hegység Koszovó és Macedónia határán fekszik. (Érdekességként idekívánkozik, hogy mivel Szerbia nem ismeri el Koszovót szerb honlapokon Szerbia legdélebbi hegységeként tartják számon...) Mint említettem, most már mindkét oldalon természetvédelmi terület. A Balkán többi hegységéhez hasonlóan erről is elmondható, hogy elég vadregényes. Sokkal kevésbé kiépített, mint akár hazánk, vagy Ausztria, Szlovákia, értve ezalatt akár a felvonók, akár a menedékházak mennyiségét.

Az eredeti írást itt találja.

Természettár

Majmok Bolygója

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek