MegMinden
2022-08-05

Dinamóhatás

(origo.hu)

Hatalmas, halálos katasztrófára figyelmeztetnek a tudósok!

 közelmúltban elvégzett mérések azt mutatják, hogy rohamosan gyengül a Föld mágneses védőpajzsa, amit a geofizikusok egy gyorsan közeledő mágneses pólusváltás előjelének tartanak. A Föld mágneses pólusainak időszakos felcserélődése nem egyedi esemény, ami a földtörténeti múltban már többször előfordult, viszont az emberi civilizáció még sohasem szembesült a kozmoszból érkező káros részecskesugárzást felfogó mágneses védőernyő végzetes meggyengülésével. A tudósok többségi álláspontja szerint, történelmi idősíkon mérve viszonylag hamar bekövetkezhet ez a civilizációt komoly kihívás elé állító esemény, amelynek kiszámíthatatlanok lehetnek a hatásai.

 

Dinamóhatás kelti a földi életet védő mágneses pajzsot

A Föld olvadt vasból és nikkelből álló forró magja úgy működik, mint egy dinamó: a mag külső részén keletkező anyagáramlatok örvényáramot, az örvényáram pedig kiterjedt mágneses mezőt generál. A földi mágneses mező lényegében egy olyan mágneses dipólus, amelynek északi mágneses pólusa a földrajzi Északi-sark, míg déli pólusa pedig a geográfiai Déli-sark közelében található.

E bolygóméretű dinamó, pontosabban az általa indukált hatalmas kiterjedésű mágneses mező nélkül nem létezhetne élet a Földön, ugyanis bolygónk magnetoszférája a Napból érkező töltött részecskékből álló plazmaáram,

VALAMINT A VILÁGŰR MÉLYÉRŐL ÉRKEZŐ KOZMIKUS SUGÁRZÁS ELTÉRÍTÉSÉNEK A LEGFONTOSABB VÉDŐPAJZSA.

Ennek hiányában ezek a káros sugárzások akkora dózisban érnék el a földfelszínt, hogy az romboló hatású lenne az élet építőkockáira.

 

Az eredeti írást itt találja.

Napelemfarm

Biztató játék az első edzőmeccsen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek