MegMinden
2022-06-30

Henri Matisse

(fidelio.hu)

Matisse-kiállítás nyílik a Szépművészetiben.

A francia festő, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás nyílik június 30-án a Szépművészeti Múzeumban. Az Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlaton a művész több mint százötven alkotását láthatjuk.

A mostani tárlat egy „száz éve várt kiállítás”, mert Matisse művészetét a 20. század eleje óta ismerték Magyarországon, és a francia mester számos magyar festőre, például a „magyar Vadakra” is hatott.

A kiállítás címe Matisse művészetének egy fontos aspektusára utal: az életmű egyik alapja ugyanis a szín keresése, a színek tisztaságának felmutatása volt.

 A kiállítás kronologikus rendben vezeti végig a látogatót a csaknem hat évtizedes életmű meghatározó szakaszain. Felidézi a korai éveket, amikor Matisse képein még nem mutatkozott meg a festő későbbi kolorizmusa, majd felmutatja, hogyan kötelezte el magát a színek mellett.

Az 1910-es évek kísérletező pályaszakaszát olyan fő művek szemléltetik, mint az enigmatikus Üvegajtó Collioure-ban vagy a Fehér és rózsaszín fej, de a közönség megismerheti Matisse szobrászati kísérleteit is.

A következő, nagyrészt Nizzában töltött évtizedben Matisse továbbfejlesztette festészetének addigi tanulságait, klasszicizáló időszakát azonban az 1930-as években modernista kísérletezések jellemezték.

Késői, vence-i időszakában a mester a táblaképfestészettől búcsúzva újradefiniálta a szín és a tér összefüggéseit, más műfajokban azonban még tovább alkotott. Nagyszabású műve a vence-i Rózsafüzér-kápolna megtervezése; az üvegablakok egyik életnagyságú modellje a kiállításon is helyet kapott.

Az eredeti írást itt találja.

Papagáj

Önazonos, hiteles, letaglózó – ilyen volt a Deftones legutóbbi hazai koncertje

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek