MegMinden
2022-06-06

Bödőcs

(forbes.hu)

Ennyit keresnek a magyar standuposok.

A poénok világában is megéri, ha diverzifikálod a bevételi forrásaid. A hazai komikusvilágban Bödőcs az ász, az egyik legkeresettebb magyar standuposként egyedül többet kereshet, mint a többiek együttvéve. Megnéztük, mit tud a hazai, céges keretek között dolgozó élmezőny.

Könyvek, DVD-k, Youtube-csatorna – a magyar standupvilágban is kifizetődő, ha nemcsak a fellépésekre és a Comedy Central-os megjelenésekre koncentrálsz, hanem egy kicsit jobban odafigyelve több oldalról is megtámogatod a szépen csörgedező árbevételed. Így működik hazánk egyik legismertebb, legkeresettebb komikusa, Bödőcs Tibor is, aki profi üzleti gépezetet épített fel poénjai köré, és ezzel a magyar standupszcéna legismertebb arcait is többszörösen körözi.

Persze, a többieknek sincs miért szégyenkeznie, cégeik még a koronavírus alatt (a fellépések visszaesésével) is nyereségesek tudtak maradni. Kőhalmi Zoltán stabilan arat, Aranyosi Péter két vállalkozásával is versenyez, Dombóvári István is szépen keres, Kiss Ádám pedig egy eléggé veszteséges 2020 után állt talpra.

Bödőcs lapátolja a profitot

A 2004 óta aktív, 2010-ben Karinthy-gyűrűt is bezsebelő Bödőcs a magyar standupmezőny pénzgyárosa. Feleségével közösen vezetett cége, az előadó-művészet főtevékenységére bejelentett Burfa Kft. 2021-ben 118 millió forintos árbevétellel zárt – és ami kiemelkedő, az az üzlet nyereségessége, költségek ugyanis ebből alig vesznek vissza, 98 milliós eredménnyel viszi az üzletét a humorista. A húszmilliós költséghalmaz fele az adófizetési kötelezettség, a Burfa így hihetetlenül hatékonyan működhet.

A nyereséget Bödőcs ráadásul évről évre halmozza, a Burfa mérlegének eredménytartalék során 269 millió forintot tart a cégben.

Ezt úgy tudja megcsinálni, ha nem vagy csak minimális osztalékot vesz fel, az évek során pedig az eredménytartalékba kerülő összeg gyakorlatilag egy az egyben megegyezik az előző év adózott eredményével. Hogy a könyvelői dumát lefordítsuk: nem, Bödőcs nem vesz fel osztalékot, és a cég eredménykimutatása alapján fizetését sem innen szerzi.

Az eredeti írást itt találja.

Kedden többfelé extrém UV-sugárzás várható

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek