MegMinden
2022-03-16

Orrszarvú

(mandiner.hu)

Kijevről nevezték el a prágai állatkertben született kis orrszarvút.

A Kijev nevet kapta egy cseh állatkertben született kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú tiszteletadásul Ukrajna fővárosa előtt, amely ellenáll az orosz háborús agressziónak.

A veszélyeztetett fajhoz tartozó orrszarvú március 4-én született a Dvur Kralove állatkertben, amely Csehország második legnagyobb állatparkja. Premysl Rabas, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a névadással az ukrán hősök iránti támogatásukat akarták kifejezni. A kis orrszarvút anyja, Eva kitűnően gondozza, a bébi súlya naponta egy kilogrammal gyarapodik. Jelenleg 50 kilót nyom – közölte az állatkert.

Az orvvadászat miatt a kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú populációja veszélybe került, vadon mindössze 800 példány él a fajból világszerte. A cseh állatkertben 14 példányt gondoznak. Tavaly ebből a fajból más állatkertekben mindössze három példány született.

A Dvur Kralove állatkertbe 1971-ben érkezett az első kelet-afrikai keskenyszájú rinocérosz, azóta 47 példány született az intézményben. Többségük más állatkertekbe került, de kilenc példányt Ruandában és Tanzániában telepítettek vissza a vadonba.

Az eredeti írást itt találja.

Klímaváltozás

Zero waste sorozat II. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek