MegMinden
2022-02-02

Jonny Z

(hardrock.hu)

Elhunyt Jon Zazula, a legendás Megaforce Records alapítója.

69 éves korában elhunyt Jon Zazula, aki 1982-ben indította el az ikonikus Megaforce Records metálkiadót, amely a Metallica, az Anthrax és sok más híres banda korai lemezeit jelentette meg.

Jonny Z néven is ismert Jon Zazula néhai feleségével, Marsha Zazulával alapította 40 évvel ezelőtt a Megaforce Recordsot, ez a cég adta ki a Metallica első két albumát, és olyan nagy nevek egyes lemezeit is, mint pl. az Anthrax, a TestamentAce Frehley, a Ministry, a King’s X, az Overkill vagy a Raven.
Zazuláék metálsztorija az ’80-as évek elején kezdődött egy kis független lemezbolttal, a Rock And Roll Heavennel. A házaspár eredetileg nagy nevekre akart koncentrálni, de Marsha úgy döntött, hogy inkább az olyan feltörekvő előadók albumainak ritka importverzióira összpontosítanak, mint az Iron Maiden vagy a Def Leppard, és a boltban is olyan hasonló hozzáállású magazinokat kezdtek el árulni, mint a Kerrang és a Sounds. A házaspár környékbeli koncertek promótálásába fogott, ezek között volt a kanadai Anvil egyik korai koncertje is.
A hírnevük egyre nőtt, és hamarosan egy Metallica nevű San Franciscó-i zenekar demója is eljutott hozzájuk. Megérezték az együttesben rejlő átütő erőt, ezért a pár meghívta őket New Jersey-i otthonukba, és létrehozták a Megaforce Recordsot, hogy elindítsák a Metallica karrierjét. A debütáló ’Kill ‘Em All’ album 1983 júliusában jelent meg, amely elindította a thrash metal mozgalmat.
Bár a kiadó 1984-ben, nem sokkal a banda második, ’Ride The Lightning’ című albumának kiadása után elvesztette a Metallicát – amely az Elektra Recordshoz igazolt –, a Megaforce a ’80-as években és a ’90-es évek elején a heavy metal egyik meghatározó ereje maradt, és sok más híres előadó albumát jelentette meg olyan kiadókkal kötött forgalmazási megállapodások révén, mint az Atlantic, az Island és a Caroline.

Zazula így nyilatkozott 2020-ban a zenei karrierjéről: “A sors ajándéka, hogy ha keményen dolgozol, használod az eszed és mered vállalni a kockázatot, akkor végül olyasmi kerül az utadba, amivel képes vagy nagy dolgokat véghez vinni. Nagyon szerencsések voltunk Marshával, hogy egy olyan zenekart választottunk, amely a világ legnagyobbja lett, nem is beszélve egy csomó más nagyszerű bandáról, amelyek történelmet írtak”.
Jonny Z a kiadó történetét megírta ’Heavy Tales: The Metal, The Music, The Madness’ című könyvében.
A házaspár néhány éve gyakorlatilag visszavonult, Floridában telepedett le, de továbbra is foglalkoztak zenével, rádióműsort vezettek, jótékonysági rendezvényt szerveztek, 2019-ben megkapták a Hall Of Heavy Metal History életműdíját.

Jon Zazula tegnap Floridában, szerettei körében távozott az élők sorából, követte tavaly elhunyt feleségét. Nyugodjanak békében!

Az eredeti írást itt találja.

Csalás

Nemzetközi kémiai siker

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek