MegMinden
2022-01-24

Szülői minták

(noivalto.hu)

A szülők kezében van a sorsuk: a gyermekkori elhízás nem játék.

70 millió. Ennyi lehet 2025-re az elhízott és túlsúlyos gyerekek aránya a világon. A plusz kilók viszont nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem komoly egészségügyi és lelki következményekkel is járnak a gyerkőcökre nézve. Bébihájról, kóros elhízásról, rossz szülői mintákról és megoldásokról beszélgettünk Németh Kinga, dietetikussal.

Akkora botrány keveredett nemrég Ausztráliában, aminek a híre Magyarországra is eljutott. Az egyik helyi aquaparkban ugyanis az volt a szokás, hogy mérlegre állítva ellenőrizték a vízi csúszdára várók testsúlyát. A bevett gyakorlat mindaddig működött, amíg a rostán fent nem akadt egy 13 éves kislány, akit a nyilvános mérlegelés után eltanácsoltak a szórakoztató elem használatától. A gyermek felháborodott édesanyja ezt követően a nyilvánossághoz fordult, hogy felvesse a testgyalázás tényét, a vízipark pedig – szakemberekkel egyeztetve – végül elismerte, hogy a szóban forgó metódus valóban traumatizálhatja a vendégeket.  

Mit gondol az esetről egy dietetikus? A fizikai problémákon túl, milyen lelki törést okozhat az elhízás? Mikor kell aggódni, hogy többről van szó, mint egy kis „bébiháj”, és úgy általában: miért kellene sokkal többet foglalkozni a gyermekkori plusz kilókkal? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Németh Kinga, dietetikustól október 11-én, a Túlsúly elleni harc világnapján.

Határokon innen és túl – mikor van baj?

– A szakmán belül is nagy port kavart az említett hír, hiszen jó ideje azon dolgozunk, hogy meghonosítsuk a testképünk pozitív szemléletét. Ez nem azt jelenti, hogy nem létezik elhízás, vagy nem kell tudomást venni a kóros túlsúlyról, hanem azt, hogy nyilvánosan senkit sem szabad megszégyeníteni a testtömege miatt. Főleg nem egy gyereket – magyarázta Kinga.

Ám amíg egy felnőttnél már ránézésre is meg lehet mondani, hogy mikor beszélünk elhízásról, addig a gyerkőcöknél sokkal összetettebb feladat meghúzni a határvonalat.  

– Egy fejlődésben lévő szervezetnél nehezebb megállapítani az elhízás tényét. Minden gyereknek van ugyanis egy genetikai anyagcseréje, ahogy a felnőtteknek is. Így rájuk is igaz, hogy van olyan lurkó, aki bármennyit ehet, míg más “a levegőtől is hízik”. Sokszor a csecsemőkori táplálástól is függ, hogy ovisként milyen alkatúak lesznek a gyerekek. Az viszont nem igaz, hogy a tápszeres babák sokkal ducibbak, mint az anyatejen élők – mondta Kinga, majd hozzátette:

– Egy növekedési fázisban lévő emberpalántánál az anyagcsere turbó fokozaton működik, ezért a felhalmozódott plusz kilók is sok esetben eloszlanak később, ha a gyerek nagyot nő. Ezért nem feltétlen gond, ha a gyerkőc kezén, hasán van egy kis hurka. Amikor viszont azt látja a szülő, hogy a kisfiának vagy kislányának gondot jelent a mozgás, esetleg az ovis vagy iskolai fotón a gyereke csoporttársai láthatóan kisebb termetűek, akkor érdemes elgondolkodni, hogy gond van.

Emellett létezik az úgynevezett percentilis görbe is, ami segít követni a gyerekek fejlődését a különböző életszakaszokban. Általa megállapítható, hogy normális testsúllyal és hosszal rendelkezik-e a gyermek? Emellett a WHO kalkulátorai és több applikáció is adhat támpontot a bizonytalan szülőknek.

Az eredeti írást itt találja.

Megszületett Molli, a Debreceni Állatkert szürkemarha-üszője

A szív diadala, immár másodszor!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek