MegMinden
2021-10-02

Derencsényi István

(eurosport.hu)

Egy autodidakta magyar fotós útja Hortobágyról Tokióba és tovább.

Derencsényi István a szurkolói szubkultúrából indulva - autodidakta módon tanulva a szakmát - már a gimnáziumi évei alatt megjárta a Lokival együtt a Bajnokok Ligáját, később számtalan világversenyt és három olimpiát. Eddig.

2019-ben ő volt a FINA hivatalos fotósa a vizes vb-n, és kapott már jó néhány elismerést és sajtódíjat. De az, hogy megválasztották Hortobágy fotósának a helyi pásztorok, még többet jelent neki. Neki, aki oda jár újratöltődni. Oda is géppel persze, de ott már nem számítanak se az ezredek, se a századok.

SZÍVTIPRÓK ULTRAS DEBRECEN

Én a szurkolói szubkultúrában nőttem fel. 6-7 éves koromtól kezdve kint voltam minden kézilabda-, meg focimeccsen, és aztán be is léptem a debreceni Szívtiprók Ultras Debrecenbe. 14 évesen én voltam a legfiatalabb a csoportban, amikor a vezér, Komáromi Gábor gyakorlatilag belökött a pályára, hogy örökítsem meg a koreókat. Ez a kilencvenes évek vége, kétezres évek eleje, amikor szerintem a legjobb hangulat volt a lelátókon itthon.

NAGYERDŐ ÉS OLD TRAFFORD

Egyébként is érdekelt ez az egész dolog, mert csomót rajzoltam, meg fényképeztem már előtte is. Például édesapám gépével – még ha nem is volt benne film - állandóan kattintgattam az osztálytársaimat. És nem sokkal ezután, hogy elkezdtem a tábort fotózni, alakult meg a DVSC honlapja. Nyitrai Daniella kért meg, hogy ha már úgyis ott vagyok és fotózok minden meccsen, nem csinálnék-e néhány akcióképet is. Akkor még be kellett szkennelni a képeket, és másnap kerültek fel a honlapra. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy akkor alakult meg a Debreceni Sportcentrum, ami kb. 30 nemzetközi versenyt rendezett egy évben. Például ennek eredményeként fotózhattam már a tornász világbajnokságon is. Közben még gimis koromban külsősként bekerültem a Debrecen Hetilap sportrovatához és már akkor a DVSC hivatalos fotósa is voltam egyben. Jött a BL-menetelés 2005-ben, amikor Splitbe és Manchesterbe is mentem a csapattal. Ezek a tapasztalatok meg is alapozták a szakmai tudást is. Közben leérettségiztem, és rögtön el is tudtam helyezkedni a megyei napilapnál, ahol 12-13 évet húztam le. Így jutottam el oda, hogy mostanra csak a sportra szakosodtam, azon belül is a vizes sportokra.

Az eredeti írást itt találja.

Létrejött az egységes felvidéki magyar párt

Vadászati világkiállítás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek