MegMinden
2021-08-07

Erlanger Költészeti Fesztivál

(litera.hu)

Kalász Orsolya és Monika Rinck rangos német díjat kap

Idén az Erlanger Költészeti Fesztiválon Kalász Orsolya és Monika Rinck kapja a német költészetért és fordításért járó irodalmi Erlanger-díjat. A díj 10 000 euró pénzjutalommal jár.

Kalász Orsolya és Monika Rinck közösen fordít kortárs magyar irodalmi alkotásokat német nyelvre. Olyan szerzők műveinek fordításán dolgoztak együtt, mint például Gerevich András, Harcos Bálint, Kemény István, G. László István, Térey János és Tóth Kinga. A díjazottak a 41. Erlanger Költészeti Fesztivál (Erlanger Poetenfest, augusztus 26–29.) első napján veszik át az Erlanger-díjat, amellyel nemcsak munkásságukat, hanem együttműködésük jellegét és eredményeit is díjazzák.

Kalász Orsolya 1964-ben született Magyarországon, németül és magyarul is ír verseket. 2000 óta dolgozik együtt Monika Rinckkel, akivel nyolc verseskötetet fordított le magyar nyelvről németre.

Monika Rinck 1969-ben született Zweibrückben, a kortárs német irodalom egyik eredeti hangja, költőként és esszéistaként is alkot. Verseket fordít németre magyarról (Kalász Orsolyával), amerikai angolról (Uljana Wolffal), illetve svédről.

Erlangen városa a fordítói műhely és a fordítói díj segítségével szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a fordítások, valamint az idegen nyelvek és kultúrák hatásai jelentősen gazdagítják a kortárs német nyelvű irodalmat. A zsűri szintén fordítókból áll, a tagok idén Dagmara Kraus (Berlin), Adrian La Salvia (Erlangen – a zsűri szóvivője), Benedikt Ledebur (Bécs), Theresia Prammer (Berlin), Ilma Rakusa (Zürich), Yoko Tawada (Berlin) és Uljana Wolf (Berlin, New York) voltak. Az díj korábbi nyertesei Felix Philipp Ingold (2005), Georges-Arthur Goldschmidt (2007), Barbara Köhler és Ulf Stolterfoht (2009), Elke Erb (2011), Yoko Tawada (2013), Uljana Wolf (2015), Dagmara Kraus (2017) és Theresia Prammer (2019) voltak.

 

Az eredeti írást itt találja.

Éljen a cukkiniszezon!!

Népszerűek az egyetemi kollégiumok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek