MegMinden
2021-07-27

Menyhárt Jenő

(koncert.hu)

Az Európa Kiadó frontembere álmodott digitális platformot az A38-nak

Tizennyolc éves működése során az A38 Hajón közel 3500 koncertfelvétel készült, ezt az őrületes mennyiségű anyagot a lehető legjobb eszközökkel rögzítette a stáb. A rögzítés, archiválás és közzététel folyamata szorosan kötődik a Menyhárt Jenő által megálmodott platform megszületéséhez.

De ugorjunk egy kicsit vissza az időben... A tavalyi év a zenei szcénát korábban nem ismert kihívások elé állította, a nehéz helyzetben az A38 Hajó is kénytelen volt egy időre elköszönni a közönségtől és újratervezni minden üzleti tevékenységét. A munka a megszokottól eltérő módon, de töretlenül zajlott tovább. Több száz karanténkoncert lebonyolítása mellett, melyek folyamatos fellépési lehetőséget biztosítottak a magyar zenészeknek, 2020-ban megnyílt a fedélzeti Schweppes Terasz. 2021-ben az Orrbár és a Tetőterasz felújítása kezdődött el, mindkét helyszínt hamarosan teljes pompájában élvezheti minden látogató.

A külcsín mellett a belbecs is komoly átalakuláson ment keresztül. A klub öt tematikus YouTube-csatornája öt év alatt több mint kétszáz évnyi megtekintést hozott – a felhalmozott anyagot kár lenne elásni az internet újabb és újabb tartalmai alá. Az Európa Kiadó életmű szoftverét közösen fejlesztve és Jávorszky Béla Szilárd megkerülhetetlen, a magyar könnyűzene történelmét összefogó munkásságát szintetizálva, az A38 Hajó a saját, Magyarország egyik leggazdagabb könnyűzenei archív gyűjteményét összefoglaló tudásbázis kialakításán dolgozik. 

Az europakiado.a38.hu egy olyan palatform, amely egy zenekar, jelen esetben az Európa Kiadó negyvenéves munkásságát és annak dokumentumait egy rendszerezett formában tartalmazza és nagyon sokféle módon teszi kereshetővé. Az ismert keresőmotorokkal ellentétben a gyűjtemény nem a szöveges, hanem címke alapú keresésre épít. A pontos és fókuszált találatok érdekében minden adatot elláttak tagekkel, és ezekre a címkékre lehet rászűrni a platformon. Ellentétben a szabadszavas kereséssel, a site ezzel a tag alapú, levéltári rendszerezési módszertannal biztosítja az információk kredibilitását ( jó kis szó, mi? a szótár szerint hitelességet jelent :) ), jóval precízebben, mintha bármilyen egyéb keresőmotoron kutatnánk a zenekar elérhető anyagait.

Menyhárt Jenő és Szénássy Alex médiaszakértő 2014-ben kezdte a nagyívű munkát az életmű szoftveren, kezdetben a MOME és az Artpool Művészetkutató Központ támogatták a digitális projektet, majd a pandémia alatt az A38 Hajó és a Passeum karolta fel, lehetővé téve a megvalósulását. Érdekessége és egyedisége abban rejlik, hogy egyrészt saját adatbázissal rendelkezik, mindenféle külső adatforrás alkalmazását nélkülözi, másrészt egyszerre dolgozza fel a múltat és igazít el a zenekar aktualitásai között (például koncertek).

Az eredeti írást itt találja.

Szentgyörgyi Rozi

Pokorny Lia

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek