MegMinden
2021-07-15

Digitális kábítószer!

(egeszsegter.hu)

Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?

A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós történettel is.

Susan vett 6 éves kisfiának egy táblagépet

Mert úgy volt vele, már iskolás, miért ne? Hiszen olyan sokan használják oktatási célokra is! A fiú, aki szeretett olvasni és baseballozni, a különböző oktató jellegű játékok mellett Minecraftozni is elkezdett, amiről a tanár azt mondta, olyan mint az elektronikus LEGO. A fiú délutánonként játszott vele, az iskolában még Minecraft klub is volt, az anyukának eszébe sem jutott, hogy ez az egész rossz lehet. Ennek ellenére fia változni kezdett. A játékkal álmodott, kevesebbet sportolt és olvasott, még a házimunkában is kevesebbet segített. Amikor elvették a játékot tőle, dührohamot kapott. Amikor aztán azon kapta a gyerekét, hogy este alvás helyett is a tablettel játszik, és már-már katatón állapotban van, megijedt.

 

Maga Steve Jobs sem adott a gyerekei kezébe tabletet

Van abban valami, hogy a Szilikon-völgy nagy fejlesztői, mérnökei (köztük a Google, a Wikipédia és az Amazon emberei, és Steve Jobs is)  a gyerekeiket mind olyan iskolákba járatják, ahol azok nem tudnak hozzáférni az okostelefonokhoz, tabletekhez, videojátékokhoz, kénytelenek a valós világban élni. Sok gyereken látni, hogy unatkozik, ha nincs a közelében egy okostelefon vagy tablet, vagy később ingerült, dekoncentrált – ettől próbálják megóvni a fejlesztők a saját gyerekeiket.

Egyre több szakértő véleménye szerint a képernyő egyfajta digitális drog, ami függővé teheti a gyerekeket

A képernyők kimutathatóan úgy befolyásolják az agy frontális kérgét, ahogy a kokain. Megemelkedik a dopamin-szint, az a boldogságérzetért is felelős hormon, amit a függőségek kialakulásával hoznak összefüggésbe. A vizsgálatok szerint a képernyő előtt töltött (fizikailag mozdulatlan) idő növeli a depresszió, a szorongás és az agresszió kialakulásának esélyét.

 

Mindezek ellenére a teljes tiltásnak nincs sok értelme

Meg kell találni azt a határt, amíg a gyerek csak szórakozik, és nem engedni, hogy átlépjen a függő zónába. Korlátozzuk a gyerek hozzáférését, és mérsékeljük saját kütyüfüggésünket is: ne telefonozzunk vacsoránál, ne azt lássa a gyerekünk, hogy állandóan a neten lógunk, vagy a tévé képernyőjét bámuljuk. Ne adjuk a kezébe a saját gépét folyamatosan, ne használjuk digitális bébiszitterként és ne legyen állandó internetkapcsolata sem! Ha unatkozik a csemeténk, gondoskodjunk igazi élményekről a valódi világban, menjünk kirándulni, sportolni, játsszunk vele!

Az eredeti írást itt találja.

apamondta.hu

Enyedi Ildikó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek