MegMinden
2021-06-06

Oltás

(infostart.hu)

Itt a nagy kérdés: fertőzhetnek-e a beoltottak?

Még nem sikerült teljes bizonyosságot szerezni azzal kapcsolatosan, hogy az oltottak fertőzhetnek-e: az eddigi adatok nagyon biztatók, de nem lehet belőlük konklúziót vonni.

Ahogyan az oltottak aránya egyre nő a világ több országában, ezzel párhuzamosan pedig a maszkviselési szabályok is lazulnak, sokakban merül fel a kérdés azzal kapcsolatosan, vajon mennyire vannak biztonságban akkor, ha oltott személlyel egy légtérben töltenek el időt. Másképp megfogalmazva: elkaphatjuk a koronavírust egy oltott embertől?

A vakcinafejlesztés korai szakaszában a tudósok azt remélték, az oltottak fele nem fogja majd tovább terjeszteni a vírust. A vakcinák túlteljesítették ezt az elvárást: a Pfizer oltása Izraelben a valós életből vett tapasztalatok alapján 95,3 százalékos valószínűséggel képes megelőzni a betegség kialakulását. Két hónap alatt 4,7 millió oltott körében harmincadára esett vissza a megfertőződések aránya, Kaliforniában és Texasban pedig az oltott egészségügyi dolgozóknak mindössze 0,05 százaléka betegedett meg – írja a MedicalXpress.

Az eredeti írást itt találja.

Hosszúra nyúlt meccsen nyert Federer

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek