MegMinden
2021-05-30

FankaDeli

(mandiner.hu)

„Amikor a szellem nem kap táplálékot, csak a test, akkor nagyon hamar völgymenetbe kapcsol egy nemzet”

„Amikor a szellem nem kap táplálékot, csak a test, akkor nagyon hamar völgymenetbe kapcsol egy nemzet” – vallja Kőházy Ferenc. A FankaDeli néven ismert rapperrel a régi időkről és a mai korszellemről, jobbikosságról, fideszességről, a viták lehetőségéről avagy lehetetlenségéről, s a kultúrharc mibenlétéről is beszélgetett Forgács István. Nagyinterjúnk!

Néztem a zenecsatornán száz éve a klipedet (Gyertek ki a stégre), és fogalmam sem volt, hogy ki is lehet ez a csóka. Azóta már ültél az anyám konyhájában, ott vagy a könyvem hátsó borítóján – talán ismerjük is egymást. De vajon mennyire tudja odakint a tömeg azt, hogy Fankadeli kicsoda? Kinek látnak?

Azt hiszem, mint mindenben, ebben is az a szent egyensúly uralkodik, ami mindent áthat az emberek világában. A saját családomból van olyan ember, aki oly mértékben elutasítja a világlátásomat, hogy konkrétan nem áll szóba velem, miközben csodálatos közös emlékeink és élményeink vannak, valamint ugye rokonok vagyunk. Ennek egy sokkal árnyaltabb példája is ott van, például az édesanyámmal, akit időről időre sikerül meggyőznöm, hogy jó úton járok – de valódi, teljesen őszinte támogatása soha nem lesz irányomba, hiszen igencsak érthető okokból ő sokkal jobban örülne, ha valami hétköznapi munkát végző ember lennék, aki nem hívja fel magára a figyelmet – főleg nem ilyen nagy hullámokat verő témákban, mint azt én teszem lassan húsz éve. És tényleg megértem, hiszen gyakorlatilag két évtizede folyamatosan aggódik értem. Olvastam magamról az elmúlt tíz évben több ezer hozzászólást: két-három volt, ahol éreztem azonosságot az önképemmel vagy annak részeivel. Az azért erős tapasztalás.

Rendben, de akkor ki ismer téged igazán? Sokszor szólsz a családodról, ők látják valójában azt, hogy ki vagy?

Én egy egyedülálló ember vagyok, és abban reménykedem, hogy egymásra találhatunk az életem során egy olyan lánnyal, akinél ezt fogom érezni. Mármint, hogy lát engem… mint az Avatar című filmben, ahogy mondják a főszereplők. De ha az egómat lecsillapítom egy pillanatra, akkor bizony be kell látnom, hogy ez valójában nyafogás.

A szolgálat az első számú feladat,

és ha akad ehhez egy megértő pár, az elképesztő kegyelem és áldás… de a legtöbb, legnagyobb szolgálatot elvégző embernek a történelem során ez nem adatott meg. Gyakorlatilag senki nem látta és értette őket. Maximum érezték őket. Talán velem is így van.

Az eredeti írást itt találja.

Hosszú Katinka három érmet nyert

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek