MegMinden
2021-05-25

A nagy hőscincér

(futureofdebrecen.hu)

A nagy hőscincér (Cerambyx cerdo) eredetileg egész Európában honos volt, napjainkra Közép-Európa nagy részén már kipusztult.

Rendszeresen még Kelet- és Délkelet-Európában fordul elő. Bár még Magyarország középhegységi tölgyeseiben is elég gyakori, az alföldi kocsányos tölgyesekben és fás legelőkön lehet rábukkanni.

Európa egyik legszebb és legnagyobb bogara, 2,5 – 6 centiméter hosszú, színe fekete. A nagy hőscincér szárnyfedője betakarja a hátulsó pár szárnyat. A csáp 11 ízből áll, és rendszerint hosszabb, mint az állat teste. A nőstények csápja rövidebb, mint a hímeké. A bogár a csápjával tapogat, és a környezet illatanyagait is érzékeli. A cincérek csápjukat előre tartva vagy oldalra hajlítva viselik.

Lábfejükön két – két karom van. Rágó szájszervük erős, képesek megrágni a kemény fát.

Csápját arra is használja, hogy hanyatt esve, segítségével ismét talpra álljon. Mindkét nem tud ciripelni, amit ki is próbálhatunk, ha egy cincért ujjaink közé veszünk. Előtorát a mellközép hátán elhelyezkedő reszelőlapon előre – hátra mozgatva ad hangot.

A nagy hőscincér szaproxilofág bogárfaj. Hegy- és dombvidéki tölgyesek, síksági keményfaligetek, fás legelők és parkok lakója, ahol idős fák is vannak. Legnagyobb számban ott található, ahol igen öreg, magányos vagy kisebb csoportokban álló kocsányos tölgyek élnek, de megtelepszik kocsánytalan tölgyben, csertölgyben, molyhos tölgyben és ritkán szelídgesztenyében is.

Az eredeti írást itt találja.

Szerdán indul a jegyértékesítés a két felkészülési mérkőzésre

Magyarország magasabb szintre emelné a kutatás-fejlesztést és az innovációt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek