MegMinden
2021-05-22

Zeke Szabolcs

(veol.hu)

Lenyűgöző főnixmadár született Herenden

A Herendi Porcelánmanufaktúra 2026-ban ünnepli alapításának 200. évfordulóját. Ennek apropóján már évekkel ezelőtt elhatározták, hogy a jeles évforduló előtti utolsó tíz évben készítenek egy-egy monumentális műalkotást, így tisztelegve az elődök előtt.

Már elkészült egy nagyméretű díszkút, valamint a frankfurti Ambiente kiállításon különdíjat nyert monumentális sárkányteknős figura, tavaly egy méretes szarvcsőrű madár, 2021-ben pedig egy monumentális főnixmadár műalkotás született.

Az időről időre újjászülető főnix, bár csak legendákban létezik, mégis aktuális üzenetet hordoz. A bennünk munkáló belső tűz, vagyis belső energiánk, optimizmusunk, pozitív akaraterőnk és alkalmazkodóképességünk segítségével leküzdhetjük azokat a nehézségeket, amelyeket a világ elénk gördít. Ha a főnixfigurára tekintünk, jusson eszünkbe ez a gondolat: ahogy a madár időről időre újjászületik, úgy az emberiség is képes minden nehézségen túljutni vallják az alkotók az unikális porcelán remekről, amelyet a járvány idején alkottak meg.

A Zeke Szabolcs iparművész által tervezett herendi főnixből háromféle méretben készült porcelánalkotás. A legnagyobb méretűt néhány napja állították ki a manufaktúra aulájában.

 

Az eredeti írást itt találja.

Baggio, Möller, Collina és Sacchi is gyászolja Puhl Sándort

Szatmári Csaba

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek