Médiapiac
2023-01-02

Három országban küzdenek az álhírek és átverések ellen

Az álhírek és internetes átverések felismerését tanítják meg azok az oktatási anyagok, amelyeket magyarországi, romániai és szlovákiai magyar civil szervezetek dolgoznak ki egy nemzetközi program keretében. A Média Detektív projekt során készülő tananyagok - köztük videók és kvízjátékok - online ingyenesen elérhetőek lesznek mind a három ország nyelvén, illetve angolul is. A feladatokról legutóbb Nagyváradon egyeztettek a programban részt vevő szakemberek.

Halálos áldozatokkal járó lincselések történtek több országban is, amelyeket a közösségi médiában terjedő rémhírek okoztak. Nemrégiben Magyarországon emeltek le több százezer forintot egy magánszemély bankszámlájáról adathalász csalók, akik csomagküldő cég nevében küldtek SMS-t. Banki ügyintézőnek álcázott csalók hívogatják tömegesen a lakosságot, hogy pénzt lopjanak tőlük.

 

-Az internet és a digitális technológia révén soha nem volt még lehetőség az emberiség történelmében ilyen nagy mennyiségben és ilyen gyorsan álhíreket és átveréseket terjeszteni. Ezek pedig bárkire komoly veszélyt jelenthetnek. Ezért kiemelten fontos a lakosság médiatudatosságának és kritikai érzékének fejlesztése, lehetőleg minél fiatalabb korban. Ezt a célt tűztük ki a Média Detektív nemzetközi projektben – mondta Dr. Kenyeres Attila Zoltán, a program szakmai vezetője.

 

A kétéves program keretében magyarországi, szlovákiai és romániai magyar civil szervezetek olyan tananyagokat dolgoznak ki, amelyeket iskolákban órai keretek közt, de más foglalkozások keretében is alkalmazni lehet az álhírek és átverések felismerésére.

-A projekt részeként multimediális online felület is készül, amely részben az egyes országokra szabott példákat is tartalmaz, illetve olyanokat is, amelyek mindenhol megjelennek. Az elkészült online tananyag négy nyelven lesz elérhető: magyarul, szlovákul, románul és angolul. Oktatóvideókat is készítünk, amelyek témakörönként mutatják be a jellemző álhírtípusokat és átveréseket, végig véve azokat a konkrét jeleket, amelyek csalásra utalnak. A videók magyarul, románul, szlovákul és angolul is elérhetőek lesznek feliratozás révén – tette hozzá Dr. Csarnovics István, a projekt koordinátora.

A „Média Detektív Fiataloknak: az álhírek és médiamanipuláció felismerése és kezelése” projektben több száz darabból álló nemzetközi álhír adatbank és online álhír kvízjáték is készül.

 

-Magyarországon, Szlovákiában és Romániában is gyűjtjük az álhíreket és átveréseket, ezekből összeáll egy olyan adatbank, amely megmutatja, melyek azok a csalási típusok, amelyek mindenhol jelen vannak, és amik csak egy-egy országra jellemzőek. Az adatbázis elemeit tananyagok, videók és álhír kvízek készítésére lehet majd felhasználni mindhárom országban – ismertette Jankovszky Dávid, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület képviselője.

A program keretében elkészülő tananyagok és videók ingyenesen online elérhetőek lesznek, így azokat bárki tudja használni oktatási célokra.

-Fontosnak tartjuk, hogy a komoly témát minél hatékonyabb formában adhassuk át a fiataloknak, ezért igyekszünk az élménypedagógia eszközeivel játékos feladatokat is készíteni, amelyek segítségével a pedagógusok órai keretek között, élvezetes, könnyed módon fejleszthetik a diákok kritikai érzékét, a médiával kapcsolatos műveltségét – mondta dr. Molnár Éva, a TANDEM n.o. projektkoordinátora.  

A projekt során kutatást is végeznek a három ország fiataljai körében arról, milyen szintű tudatossággal rendelkeznek az álhírek és átverések esetében, melyek azok a képességek, amelyek fejlesztésére a jövőben még további szükség lenne. A programban Magyarországot a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület, Szlovákiát a TANDEM non-profit szervezet, Romániát a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület képviseli. A projekt az Erasmus + finanszírozásával valósul meg.

Virtuális csaták, offline döntő

Fodor Antal: Senki sem vehet félvállról minket

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek