Médiapiac
2021-06-06

Univerzálissá válhatnak a böngészőkiegészítők

Partnerségre lépett az Apple, a Google, a Microsoft és a Mozilla.

A sikeres böngészők egyik közös vonását a bővítmények támogatása jelenti, mások által készített komponensek telepítésével a használóik funkciókkal bővíthetik azokat. Tradicionálisan mindegyik böngésző egyedi bővítményrendszert használt, azonban az elmúlt években radikálisan megváltozott a helyzet: a Mozilla szinte egy az egyben leváltotta a Firefoxban használt megoldását a Chrome rendszerére, az Apple segédeszközökkel segíti a Chrome bővítményeinek Safarin való működésre bírását, az összes többi említésre méltó böngésző pedig teljesen átállt a Chrome technológiájára.

Emiatt jelen pillanatban minden eddiginél egyszerűbb az összes fontos böngészőhöz elérhetővé tenni a bővítményeket: el kell azokat készíteni a Chrome-hoz, utána pedig némi pluszmunkával az összes többi böngészőhöz is kiadhatóak.

A helyzet láttán az Apple, a Google, a Microsoft és a Mozilla most formálisan partnerségre léptek, a WebExtensions Community Group munkacsoportban való együttműködésükkel a lehető legnagyobb mértékben szabványosítani kívánják a böngészőik bővítőrendszereinek működését, harmonizálnák a jövőbeli fejlesztéseket.

Mindez jó eséllyel nem jelenti teljesen azt, hogy a jövőben biztosan elég lesz egyszer elkészíteni a bővítményeket, majd azok bárminemű módosítás nélkül mindegyik böngészőben hibátlanul működnek majd, de a jelenleginél sokkal közelebb kerülhetünk ehhez az idilli állapothoz.

A cégek összefogása nem csak a fejlesztőknek, hanem a netezőknek is jó hír, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel lesznek az összes böngészővel használhatóak a kedvenc bővítményeik, továbbá a hibajavításaik és a funkcionális frissítéseik is gyorsabban elérhetővé válhatnak mindenki számára.

Forrás: origo.hu

Ciprusra is teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek