Külföld
2021-09-11

Szeptember 11. - Támogatásáról biztosította az EU Washingtont a terrorizmus elleni harcban

Az Európai Unió intézményeinek vezetői a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások 20. évfordulója alkalmából az unió támogatásáról biztosították szombaton az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni küzdelmében, valamint a szabadságért vívott harcában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közzétett üzenetében a terrortámadásban elhunytakra emlékezett és tiszteletét fejezte ki mindazoknak, akik életüket kockáztatták mások megmentéséért.
  

  "Még a legsötétebb, a megpróbáltatásokkal teli legnehezebb időkben is képes megmutatkozni az emberi természet legjobb oldala" - fogalmazott. Hozzátette: az Európai Unió kiáll az Egyesült Államok mellett a gyűlölet elleni küzdelmében, valamint a szabadság védelmében vívott harcában.
 

   Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt hangoztatta, hogy az Európai Unió az Egyesült Államok és Joe Biden amerikai elnök mellett ál a terrorizmus és a szélsőségesség minden formája elleni küzdelmében.
    David Sassoli, az Európai Parlament elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy 2001. szeptember 11. megváltoztatta a világ történetét, a nap nyitott seb marad az emberiség szívén.
    Húsz évvel később a terrorizmus elleni küzdelemnek nincs vége, mindig ébernek kell maradni - figyelmeztetett az EP elnöke.
  

  Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt lezuhant a pennsylvaniai Shanksville-nél. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.
 

Rangadó az NBIII Keleti csoportjában

A szombati szabadedzést is a Mercedesek uralták

MTI

Szerző
Hasonló cikkek