Külföld
2021-05-26

Kolozsvári környezetvédelem - egy napig ingyenes a tömegközlekedés

Ingyenes lesz péntekenként a tömegközlekedés Kolozsváron környezetvédelmi okokból - határozta el szerda délután a város önkormányzati testülete.

A város ezzel a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kezdeményezett Zöld péntek projekthez csatlakozott, amelynek lényege a környezetbarát, autómentes közlekedés meghonosítása.

Itt, Kolozsváron is üdvözöltük az RMDSZ miniszterének kezdeményezését, és azonnal elkezdtük az ötletelést azzal kapcsolatosan, hogy miként csatlakozhatnánk hozzá. A péntekenkénti ingyenes tömegközlekedés lehetővé tételével várhatóan városszerte csökken a forgalom, ami a zaj- és a légszennyezés csökkenését is eredményezi" - idézte a polgármesteri hivatal közleménye Oláh Emese alpolgármestert.

A helyi tömegközlekedési vállalat arra számít, hogy a pénteki díjmentes utazás népszerűsíti a tömegközlekedést, és ez a bérletet váltók számának növekedéséhez és a szolgáltatás utasonként számított költségeinek csökkenéséhez vezethet. A tömegközlekedési vállalat nem vezet be pénteki ingyenjegyeket, hogy a lehető legegyszerűbbé tegye az autóbuszok, trolibuszok és villamosok használatát. Az ingyenesség okozta bevételkiesést a vállalat saját költségvetéséből pótolja.

A kolozsvári tömegközlekedési eszközökön 2,5 lejbe (188 forint) kerül egy utazás. A viteldíj a járműveken érintős bankkártyával vagy telefonos alkalmazáson keresztül fizethető. Az elmúlt napokban vezették be, hogy a bankkártyás fizetés esetén sem bocsát ki vonaljegyet az automata. Ellenőrzés esetén a bankkártya utolsó négy számjegyét kell bemondani.

Miklósvölgyi Péter: Debrecenben a Campus Fesztivált mindenki szereti

Júniustól irány a mozi

MTI

Szerző
Hasonló cikkek