• 2021. okt. 28. csütörtök
  • erős felhőzet9℃ Debrecen
  • Simon
  • Benzin: 501Ft
  • Dízel: 512Ft
Külföld
2021-03-06

Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

Esterházy Jánosra, szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában.

A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, közösen tartották meg a prágai magyar szervezetek Esterházy születésének 120. és halálának 64. évfordulója alkalmával.
A csehországi magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikusan elhunyt politikus emléktáblájánál.
Tekintettel a koronavírus-járvány okozta súlyos helyzetre a motoli megemlékezésen az idén a szervezetek csak jelképesen képviseltették magukat, minden résztvevő védőmaszkot viselt és betartották a többi járványügyi előírást is. A korábban szokásos ünnepi beszédek ezúttal elmaradtak, de a megemlékezés végén a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt.
A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.
Az egy évtizede átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat jelképezi.

A kormány jelentős támogatást nyújt a bezárással érintett gazdasági ágazatok szereplőinek

MÁV: díjmentes a március 10-ig kezdeményezett helyközi dolgozó- és tanulóbérletek visszatérítése

MTI

Szerző
Hasonló cikkek