Hello Lányok!
2020-12-09

Így lehet tökéletesen penészmentesíteni a falakat és élettereinket

Télen a külső hőmérséklet hatására a falak lehűlnek, miközben a fűtési szezon kezdetével a belső hőmérséklet megemelkedik. A hőhidas falrészeken ez a lehető legjobb körülményeket teremti meg egy esetleges párakicsapódásnak, amely penészfoltok kialakulásához vezet. A közhiedelemben élő tévhittel szemben hiába töröljük vagy fújjuk le különböző vegyszerekkel a penészfoltokat, azzal nem szüntetjük meg a problémát, ugyanis a szabad szemmel láthatatlan penészspórák tovább élnek a levegőben.

Napjaink legkorszerűbb technológiai megoldása a klórnál is hatékonyabb ózonos penészmentesítés, amely káros vegyszerek használata nélkül pusztít el minden fertőzést vagy megbetegedést okozó mikroorganizmust.

Újra itt van a tél, rengeteg háztartásban jelenhetnek meg a penészes falak, a dohos szag, valamint az ablakon lecsapódó pára. Ennek elsődleges oka, hogy a hideg falak és a belső szobahőmérséklet közötti hőkülönbség a hőhidas részeken harmatponti páralecsapódást okoz, ami kedvező feltétele a penész kialakulásának.

A rossz szellőzés és a túlságosan szigetelő műanyag nyílászárók csak rátesznek a problémára, ami nemcsak esztétikai jellegű probléma, de komoly egészségügyi gondok forrása is lehet. A penészgombák szálló spórái a levegőből belélegezve az arra érzékenyeknél irritációt, allergiát okoznak. A szálló penész spórák az influenzához hasonló tüneteket okozhatnak. Az orrfolyás tüsszögés, köhögés, éjszaki orrdugulás mellett pedig olyan komoly betegségek is kialakulhatnak, mint az asztma, a tüdő és arcüreggyulladás, légúti betegségek vagy a szív és érrendszert, a csontokat, ízületeket, valamint a bőrt érintő problémák.

Intő jel lehet a dohos szag

Vajas László, az OzoneCleaning.hu ügyvezető-tulajdonosa elmondta, a szabad szemmel nem látható penészspóra száll a levegőben, megtapad a ruházaton, a cipőkön és minden háztartásban megtalálható tárgyon. Később főzéskor, ruhaszárításkor, fürdéskor, amikor megnövekszik a lakásunkban a páratartalom, tökéletes körülményeket teremtünk a penésztelepek kialakulásához.



A szakember szerint a legtöbben ilyenkor pánikszerűen elkövetik azt a hibát, hogy elkezdik letörölni, lefújni különböző vegyszerekkel a falon lévő penészfoltokat, de ezzel sajnos legtöbbször többet ártanak, mint használnak.

„Hiába próbáljuk eltüntetni a foltot, mert azzal, hogy bolygatjuk a penésztelepet, csak még jobban szétszórjuk a spórákat a levegőben, ezáltal később újabb és újabb helyeken jelenhet meg penészfolt az ingatlanban, az újra penészesedés gyakorlatilag garantált. Nem beszélve arról, hogy a dohos szag forrása is a levegőben lévő penészgomba spóráktól ered. Minél erősebb a kellemetlen szag, annál szennyezetteb a helyiség levegője” – magyarázta Vajas László.

Az ózon elpusztítja a spórákat is

A penészmentesítés egyik lehetséges módja a vegyszeres kezelés, de ez felér egy önbecsapással, mert bár ideiglenesen eltünteti a falról a penészfoltot, a levegőben lévő penészspórákat nem távolítja el.

Vajas László arról beszélt, hogy az ózonos penészmentesítés jelenleg a legkíméletesebb, leghatásosabb módja a penészgomba spóráinak elpusztítására.

„A fertőtleníteni kívánt légtérbe ipari ózongenerátor készülék segítségével magas koncentrációjú gáz kerül, aminek hatására a penészgombák képtelenek tovább szaporodni és a szemmel látható penészes felületeken található spórák azonnal elpusztulnak, ami után a penésztelepek már biztonságosan és könnyen lemoshatók, letisztíthatók” – fogalmazott az OzoneCleaning.hu ügyvezető-tulajdonosa.

Hozzátette, az eljáráshoz nagyon fontos a megfelelő gáz koncentrációja, ezért pontos műszeres méréseket kell végezni, másként a kezelés nem biztos, hogy hatásos lesz. A piacon léteznek olyan alacsony teljesítményű ózongenerátorok is, amelyek maximum illatosítanak, de a problémát nem szüntetik meg. A megfelelő műszerezettség és a magas teljesítményű, légszállítású ózongenerátor alapvető fontosságú, mert csak így lehet egyenletes eloszlásban feltölteni ózonnal az adott helyiséget, majd később visszaállítani a megfelelő oxigén szintet.

Az ózonos penészmentesítés területtől függően 60-240 percet vesz igénybe. Miután a helységet sikerült megszabadítani a penészspóráktól, a tulajdonosnak kell gondoskodnia az óvintézkedésekről annak érdekében, hogy a visszapenészesedés ne történhessen meg. Vajas László mindenkinek azt szokta javasolni, hogy szerezzenek be páratartalom mérőt, párátlanító készüléket illetve egy minél nagyobb légkeverésű szobai ventilátort, melyek segítségével szinte tökéletesen be lehet állítani az ideális 50-55%-os páraszintet.

Fotók: OzoneCleaning.hu

György Géza

Google keresési trendek 2020

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek