Hajdú-Bihar
2022-01-25

Hajdúsámsonnak és Biharkeresztesnek is van már Bocskai-szablyája

A megyei önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényeken adta át az emléktárgyat a településvezetőknek.

Hajdúsámsonban többszörös ünnepet tartottak január 24-én. A helyi múzeumban rendezett ünnepség elején megemlékeztek Kölcsey Ferencről, majd Antal Szabolcs polgármester beszédében elmondta, hogy a nemrég elkészült új közösségi házat is felavatják. Úgy fogalmazott, az egykor tűzoltószertárként működő épület felújítása nagy előrelépést jelent a település kultúrájával, hagyományőrzésével kapcsolatban lévő emberek, civil közösségek számára. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, mintegy 50 millió forintos támogatással valósult meg.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője beszédében azt hangsúlyozta, Hajdúsámson úgy fejlődik, hogy közben ragaszkodik az értékeihez, a magyarságához. Hozzátette, számos olyan fejlesztés valósult meg az elmúlt években, melynek közösségmegőrző, közösségerősítő szerepe is van. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke pedig az új közösségi ház hagyományőrzésben betöltendő szerepét hangsúlyozva elmondta, éppen most érkezett az új épületbe a megyei önkormányzat Ember – táj – csillagok nevet viselő vándorkiállítása, mely a hortobágyi pásztoréletet és a csillagoségbolt-parkok szerepét hivatott bemutatni. Pajna Zoltán szerint az elmúlt évszázadokban létrehozott tárgyak és értékek képezik kultúránk alapját, és ez az, ami megkülönböztet bennünket, magyarokat a világ bármely táján. A közösségi, térségi identitás, a térséghez kötődés erősítésének szándékával közös örökségünk, múltunk és hagyományaink szimbólumaként a megyei önkormányzat elnöke Hajdúsámson polgármesterének átnyújtotta a szervezet által készíttetett Bocskai fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatát.

Biharkeresztesen is ezen a napon tartották a magyar kultúra napi rendezvényt a közösségi házban, ahol Dani Béla Péter polgármester köszöntőjében elmondta, ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját, az érte és benne dolgozókat, és emlékezünk Kölcsey Ferencre, Himnuszára, Bocskai István fejedelemre és Szabó Magdára is. 1823. január 22-én vált véglegessé a Himnusz szövege, 1607. január 22-én temették el Bocskait, valamint idén 15 éve, hogy elhunyt Szabó Magda, ezért az ünnepi előadás most róla szól. 

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, ezt a napot szerte Biharban, az országhatár mindkét oldalán ünneplik. Az ember lelki és szellemi szükségleteinek táplálása legalább olyan fontos, mint a fizikai erőnlét, ezért kimondottan fontos, hogy a kultúránk minden elemét megbecsüljük, táplálkozzunk belőle. A kormány mindent megtesz azért, hogy a város és a kisebb települések közötti különbségeket, beleértve a kulturális különbségeket is, megszüntesse és a két életforma között ne minőségbeli, hanem csupán stílusbeli különbségek legyenek. Biharkeresztesen is sok olyan fejlesztés valósult meg, amelyek a közösségi tevékenységet elősegítették és teret biztosítottak a kulturális élet gyakorlásának. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében úgy fogalmazott, január 22-ike nem volt mindig ünnepnap, azonban a kultúra - széles spektrumon - jelen van a mindennapjainkban is. A közösségépítésben rendkívüli szerepe van és fontos, hogy legyenek közöttünk mindig pl. Kölcsey Ferenchez hasonló emberek. Az ő példája is azt mutatja, hogy ha megvan bennünk az alkotó erő és tettrekészség, mindegy, hogy hova születünk, az alkotás megmarad, hiszen a Himnusz is 199 éve él már közöttünk. Hozzátette, a kultúra múlt, jelen és jövő. Meg kell őrizni, élni kell benne és ápolni kell. Ezt szem előtt tartva Pajna Zoltán a hajdú-bihariak összetartozásának jelképeként átnyújtotta Biharkeresztes polgármesterének is a Bocskai-szablyát. 

 

Fotók: hbmo.hu

Visszaélt ismerőse jóindulatával a nyírábrányi vádlott

Még több hallgató a DE-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek