Hajdú-Bihar
2021-06-04

Megyénkben egy elképesztően erős gazdasági fordulat indult el

A 2021-2027-es EU programozási időszak induló pályázatairól volt szó az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara roadshow rendezvényén, június 4-én Debrecenben.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében elmondta, hogy nagy az érdeklődés a következő időszakra vonatkozóan. Hangsúlyozta: a cél az, hogy olyan pályázatok álljanak az innovatív és kezdeményező vállalkozók rendelkezésére, melyekben jelentős vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, ezáltal minél több vállalkozó lehessen versenyképesebb, rendelkezhessen fejlettebb technológiával. Ennek érdekében a minisztériummal összefogva folyamatosan informálják és inspirálják a vállalkozókat, hogy használják ki ezeket a forrásokat. 

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a megyeszékhely az egyik nyertese az elmúlt európai uniós ciklusnak. A 2014-2020 közötti időszakban egy elképesztően erős gazdasági fordulat indult el a megyében és a régióban. Az elmúlt években Debrecenben létrejött csaknem 10 ezer új munkahely, és több mint 2 milliárd eurónyi működő tőke érkezett, melyek hatása folyamatosan épül be a város gazdaságába. Az ország keleti része nemzetgazdasági szempontból felértékelődött. Olyan fejlesztési folyamatok zajlanak, amelyek hosszú évtizedekre határozzák meg ennek a régiónak a versenyképességét. Az uniós források hatékony felhasználása pl. az iparterület- vagy a közlekedésfejlesztés terén egészen más dimenzióba helyezte ezt a régiót. Közel 3000 nyertes vállalkozói pályázat született Debrecenben az elmúlt uniós ciklusban, ennek nagy része a helyi gazdasághoz kötődik. 396 milliárd forintnyi támogatás érkezett Debrecenbe és térségébe és ennek 29%-a GINOP-os forrás volt, ami azt jelenti, hogy helyi kis- és középvállalkozói szektor szintén az egyik legnagyobb nyertese az elmúlt időszaknak. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Monitoring Bizottságának múlt heti ülésén a KKV-k területi szintű gazdasági teljesítményéről és a GINOP támogatások területi eloszlásáról is szó volt a 2013-2019-es időszakra vonatkozóan. Eszerint a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása terén, a GINOP 1-es prioritásában a legmagasabb értéket a debreceni járásban működő vállalkozások érték el, több, mint 18 milliárd forintot pályáztak meg. Emellett ugyanilyen jól teljesített a debreceni járás a 2-es prioritás tekintetében, a technológiai fejlesztés és innováció területén, melynél több, mint 72 milliárd forint értékű forrás érkezett, de kiemelendők pl. az infokommunikáció területén végzett fejlesztések is. Hozzátette, hogy a megyei önkormányzat a kamarával együttműködve továbbra is azon fog dolgozni, hogy mind a régi, mind az új vállalkozások piacon maradjanak és megvalósíthassák tervezett fejlesztéseiket. Pajna Zoltán hangsúlyozta: a 2021-2027-es időszakra vonatkozó feladatokat tekintve a megyei önkormányzat készen áll.

Ezután Dr. György László gazdaságstratégiájért és szabályozásért felelős államtitkár tartott előadást. Előtte úgy fogalmazott, a lehetőségeket jött bemutatni, cserébe pedig a tapasztalatok megosztását, az esetlegesen felmerült problémák feltárását várja. Bevezetőjében hangsúlyozta, jó Hajdú-Biharba jönni, mert ez a megye, a megyei önkormányzat, az iparkamara és a megyeszékhely által megteremtette a saját szerencséjét. A szerencse ugyanis szerinte a felkészültség és a lehetőségek találkozása. Példaként a BMW és az oltóanyaggyár betelepülését említette. Előadásában beszélt a válságkezelésről, gazdaságvédelmi akciótervről, az előttünk álló időszak fejlesztési forrásairól, valamint a megújult Vállalkozói Információs portálról, a VALI-ról.

Palcsó Tamás

Életigen a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek