Gazdaság
2021-04-30

Magyarország és Pakisztán sikerrel teljesíti az üzleti együttműködés fellendítéséhez szükséges feltételeket

A tárcavezető a Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a két ország között nincs politikai akadálya a gazdasági együttműködésnek, és egyetértenek abban, hogy "nem kell kioktatni egymást" belpolitikai kérdésekben.

Magyarország és Pakisztán sikerrel teljesíti azt az öt előfeltételt, amely a két állam közötti üzleti együttműködés fellendítéséhez szükséges - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Iszlámábádban, ahová népes magyar üzleti delegáció kíséretében látogatott el.

A miniszter elmondta, hogy az erősebb gazdasági együttműködéshez szükséges finanszírozási előfeltétel is teljesül Magyarország és Pakisztán között: az Eximbank 84 millió dolláros hitelkeretet biztosít a vállalatközi kapcsolatok előmozdítására.
    

Fontos előfeltétele a sikernek a "zászlóshajó" projekt is, amely Magyarország részéről szintén megvan Pakisztánban: a Mol a legnagyobb magyar vállalat Pakisztánban, ahol összesen eddig több mint 2 milliárd dollárt fektetett be. Tevékenységével az ország energiaszükségleteinek mintegy 14 százalékát fedezi, második helyet foglal el olajkitermelésben, és ötödik helyet gázkitermelésben. A Mol pakisztáni tevékenysége közé tartozik a legnagyobb ottani gázmező kiaknázásának irányítása - mondta.
    

Szijjártó Péterrel 17 magyar vállalat képviselői utaztak el Iszlámábádba, hogy ott üzleti fórumon vegyenek részt. Kiemelte, hogy köztük van a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója is, mert a cég érdeklődést mutat a Magyarország és Pakisztán közötti közvetlen légi járatok beindítása iránt. Továbbá orvosi berendezéseket gyártó, mezőgazdasági, élelmiszeripari, élelmiszerbiztonsági, ipari kiberbiztonsági és vasútfejlesztési cégek is tárgyalásokat folytatnak Pakisztánban.
    

A tájékoztató után a két ország külügyminiszterének jelenlétében öt általános együttműködési megállapodást írtak alá: a digitális mikroszkópokat és egyéb orvosi műszereket fejlesztő és gyártó 3DHISTECH és a SKHYZ Life Sciences Pakistan, a legnagyobb magyar sajtgyártó vállalat, a Kőröstej Kft. és a Haleeb Foods, valamint az IT-tanácsadással foglalkozó ACPM és a TechAccess, a Trillium, illetve a JBS között.
 

3 millió 913 ezer a beoltott, 2365 az új fertőzött, elhunyt 182 beteg

Nagy az érdeklődés az SZFE iránt a külhoni magyar fiatalok körében is

MTI

Szerző
Hasonló cikkek