Gazdaság
2021-01-18

Megduplázódott az informatikusok iránti kereslet

Az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon. A munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem jelentene problémát az évről évre növekvő szakemberhiány.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program részeként végzett kutatásban összesen 3140 céget, 2159 informatikust, 1785 középiskolás és 2170 felsőoktatásból lemorzsolódott diákot kérdeztek meg, valamint 11 ezer álláshirdetést figyeltek meg. Az elemzés során megállapították, hogy az informatikai szakértők iránti kereslet még évekig felül fogja múlni az oktatási rendszer kibocsátását. Jelenleg is 9 ezer informatikához köthető álláshely betöltetlen, a jövőben ez pedig meg is duplázódhat. 

A kutatás arra is kitért, hogy 2015 óta csak enyhén nőtt a diplomával rendelkező informatikusoknak a száma. Bár az utóbbi időben láthatóan népszerűvé váltak az efféle képzések ezek mégsem elegek ahhoz, hogy az összes üres hely hiánya enyhülhessen. Ehhez viszont arra van szükség, hogy növeljék a képzések színvonalát és javítsák a szakképzés és felsőoktatásban végzettek munkaerőpiaci lehetőségeit, valamint vonzóbbá tegyék az informatikusok számára a Magyarországon, illetve ezen a pályán maradást. 

Figyeljünk a hajléktalanokra Debrecenben is, ezt kéri a város polgármestere

Változhatnak az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívások díjai

MTI

Szerző
Hasonló cikkek